Lokale politici moeten goed opletten voor beïnvloeding van criminelen. Dat schrijven de burgemeesters van Eindhoven en Breda aan de fractievoorzitters van alle Brabantse en Zeeuwse politieke partijen. “Het is een illusie om te denken dat dit aan uw gemeente voorbij gaat.”

De burgemeesters sturen de brief omdat volgend jaar de gemeenteraadsverkiezingen zijn. De provincies Brabant en Zeeland kampen met veel overlast van drugscriminaliteit en de burgemeesters hopen dat bij de lokale partijen de bestrijding van deze misdaad hoog op hun prioriteitenlijst komt te staan. Burgemeester Paul Depla van Breda: “We vragen de lokale politici niet alleen ondermijning op te nemen in hun verkiezingsprogramma, maar ook goed op te letten wie er op de kandidatenlijst komt te staan.” 

Criminele ondermijning is de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Een kapperszaak waar op het eerste gezicht niks mis mee is, maar die toch een witwaspraktijk blijkt te zijn. “Als er weinig klanten zijn, moet je je gaan afvragen of het de ondernemer wel gaat om knippen”, aldus Depla. Andere voorbeelden van ondermijning zijn vakantieparken waar criminelen wonen en bijvoorbeeld boerenstallen die onderdak geven aan een drugslab.

Omdat er de laatste jaren flink is geïnvesteerd in bestrijding van criminaliteit is de vrees dat criminelen gaan infiltreren in lokale politiek. Zo zouden ze het beleid kunnen beïnvloeden. De burgemeesters bepalen niet wie er op de kieslijst komen te staan. De lokale partijen gaan zelf over de screening van hun kandidaten. Maar de spoeling is dun, dus partijen zijn al snel blij dat ze iemand kunnen vinden. Burgemeester Depla hoopt dat de selectiecommissies desondanks goed door zullen vragen naar de achtergrond van hun kandidaat-raadsleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.