Burgemeester Emile Roemer van Heerlen gaat actievoeren in Den Haag. De oud SP-voorman is boos, want een voorgenomen plan om de intercitytrein van Amsterdam naar Heerlen door te laten rijden naar de Duitse stad Aken komt maar niet van de grond.

Station Aken is volgens Roemer een internationaal knooppunt naar tal van grote steden in Europa. En de verbinding met Nederland? "Het is niet meer dan een 'boemeltrein', zegt Roemer verontwaardigd. "En dat is niet meer van deze tijd." Eerder ondertekenden de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Van Zanen (Utrecht), en Joritsma (Eindhoven) al een brandbrief richting de minister om deze trein te laten rijden. Zelf liet de Nederlandse overheid al in 2003 een onderzoek doen.

Burgemeester Emile Roemer van Heerlen: “Er is inmiddels al voor zo’n honderd miljoen euro geïnvesteerd in de infrastructuur, en eerder gemaakte afspraken worden niet nagekomen.”

'Maat is vol'

Voor Roemer is de maat vol en laat Den Haag de Limburgse regio gewoon barsten. "Er is inmiddels al voor zo'n honderd miljoen euro geïnvesteerd in de infrastructuur, en eerder gemaakte afspraken worden niet nagekomen."

Hij vindt het onbegrijpelijk dat de verbinding geen prioriteit krijgt, al was het maar om mensen uit het vliegtuig te krijgen. "Iedereen die in Amsterdam zegt: ik zou eigenlijk wel het vliegtuig willen laten staan en de trein pakken, gaat richting Heerlen. Maar daar moet je dan overstappen en de bus of die boemeltrein pakken, en er dus driekwartier langer over doen. Dan kan ik mij voorstellen dat mensen denken: 'Mwa, laat maar'."

'Een druk op de knop en alles is klaar'

Intussen rijdt de trein nog altijd niet, zelfs niet na de intentieverklaring die minister Eurlings tekende in 2008 en de inspanningsverplichting waar zijn opvolgster Schultz in 2011 haar handtekening onder zette. Wel werden de sporen aan Duitse en Nederlandse kant aangepast.

Ook in Duitsland is er verbazing over het handelen van de Nederlandse politiek. "We zijn haast vergeten dat daar nog over gesproken wordt, omdat het al zo lang duurt", zegt Bernd Butgens woordvoerder van de burgemeester van Aken. "Voor ons is het nog maar één druk op de knop en dan is alles klaar. We kunnen zonder problemen verbinding maken met dat station of die lijn."

Duur en risico op vertragingen

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het probleem dat de treinen moeten worden ingepast op het drukst bereden stuk spoor van Nederland. "De inpassing van nieuwe treinen betekent hier een risico op vertragingen binnen Nederland." Op het traject rijdt nu elke tien minuten een trein om het grote aantal reizigers op dit traject te vervoeren.

Ook vraagt een directe verbinding om de inzet van treinen die geschikt zijn voor zowel het Nederlandse- als het Duitse spoor. Dit maakt de exploitatie van een directe verbinding Amsterdam-Heerlen-Aken zeer kostbaar. Deze nieuwe treinen kopen is volgens de minister 'zeer kostbaar'. Om op korte termijn een oplossing te bieden gaan de nieuwe regionale treinen tussen Heerlen en Aken alvast vaker rijden. "Door deze goede overstapmogelijkheid komt de reis dan gevoelsmatig al in de buurt bij één doorgaande reis", zegt de minister hierover in een reactie aan EenVandaag (PDF).

Met petitie naar de Tweede Kamer

Emile Roemer denkt dat er nog iets anders speelt. Haagse politici lijken zich volgens hem te weinig te realiseren dat er in de zuidelijke regio zes miljoen mensen wonen, in en rond steden als Luik, Aken, Maastricht en Heerlen.

"Besef je dan wel wat er hier aan de hand is?", zegt hij. "Het is van ontzettend groot belang dat die grensoverschrijdende activiteiten worden ondersteund met goede wegen en spoorwegen." En daarom trekt Roemer dinsdag naar de Tweede Kamer om een petitie aan te bieden.

Burgemeester Roemer wil een snelle verbinding tussen Amsterdam - Heerlen - Aken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.