Na zes weken vakantie, moeten scholieren in Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en een groot aantal Gelderse gemeenten vandaag weer de schoolbanken in. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) een gevaarlijke periode voor met name brugklassers. Die zouden twee keer zo vaak als in andere maanden het slachtoffer zijn van een verkeersongeluk.

Vanwege die piek in verkeersslachtoffers doet Veilig Verkeer Nederland nu een oproep aan vrachtwagenchauffeurs: zij moeten schoolroutes mijden. Henk Stipdonk, van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), bevestigt de piek in september en begrijpt die oproep wel. “Fietsers tussen die tien en vijftien jaar zijn in de afgelopen tien jaar 85 keer zijn doodgereden, waarvan een kwart door een vrachtauto. Dat is opvallend veel.”

Een app om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan

De transportsector zelf wil een app ontwikkelen die chauffeurs omleidt als ze scholen naderen die net beginnen of uitgaan. Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog is niet enthousiast: “Het is te vrijblijvend. Daarnaast willen chauffeurs liever niet omrijden, want tijd is geld.”  Ook Stipdonk vindt een app niet overtuigend.

Wat wel werkt is sociale druk, volgens Tertoolen. Zowel bij ouders als bij vrachtwagenchauffeurs. “Het moet een mentaliteit worden, en bedrijven moeten elkaar erop aanspreken. Pas dan komt er iets in beweging.”

Volgens Birgitte Blatter van VeiligheidNL zijn het met name 12-jarigen die in september het slachtoffer zijn van verkeersongelukken, omdat zij nog moeten wennen aan een nieuwe route, een nieuwe fiets en omdat ze nog gewend zijn om speels om te gaan met fietsen.