De een doet 6 vwo en de ander zit in 5 havo. Vandaag hoorden broer en zus Bob en Puck dat het eindexamen dit jaar niet doorgaat. Een onzekere tijd breekt aan, want ze weten nog niet of ze geslaagd zijn.

Ze hebben allebei drie vijven en staan voor de andere vakken allemaal voldoende. Deze vijven kunnen ze natuurlijk met een eindexamen prima ophalen, zodat ze slagen. Maar eindexamens maken, zit er nu dus niet in.

'Iedereen een diploma'

"Ik vind eigenlijk gewoon dat minister Slob één lijn moet trekken", zegt Puck. "Zelf ben ik tot 5 havo gekomen. ik ben geen een keer blijven zitten. Als ze mij nu een diploma zouden geven, denk ik niet dat dat een verkeerd besluit zou zijn. Kinderen hebben vijf klassen kunnen presteren", vertelt ze.

Puck heeft nog drie herkansingen gepland staan, om haar cijfers op te halen. "Maar we krijgen nu niet de lessen die we normaal krijgen. De docenten proberen het zo goed mogelijk te regelen, maar we gaan niet naar school dus dat is een heel ander soort van lesgeven. Dat komt het halen van mijn herkansingen niet ten goede."

Lees ook

Anderen zijn al geslaagd

En elke dag vrij zijn helpt ook niet echt, vindt Bob. "Je bent vrij en je weet niet wat er gaat komen. Wanneer gaan de scholen weer open? Jezelf er nu toe zetten is ook lastig."

Bob en Puck horen van medeleerlingen dat ze al geslaagd zijn, maar zij zelf zitten dus nog in twijfel. "Het gaat om een pandemie en het moet gewoon opgelost worden", zegt Bob.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.