Branchevereniging Energie-Nederland wijst Russische gasreus Gazprom de deur. Ook Wingas, een dochterbedrijf van Gazprom, is uit de vereniging gezet.

Energie-Nederland is de branchevereniging van energieproducenten en leveranciers en heeft ruim 60 leden. Bekende aangesloten bedrijven zijn onder andere: Shell, BP, Eneco, Essent, Vattenfall, GreenChoice, maar dus ook het Russische Gazprom en dochterbedrijf Wingas.

Cora van Nieuwenhuizen

Voorzitter van deze branchevereniging is oud-minister Cora van Nieuwenhuizen. Eind augustus vorig jaar verliet de VVD-politicus onverwachts het demissionaire kabinet om overstappen naar deze lobbyclub.

Er klonk veel kritiek op het besluit van Van Nieuwenhuizen om haar ministerschap op te geven en over te stappen naar een lobby-vereniging, maar volgens haar paste de overstap binnen de geldende regels. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet destijds weten dat een zogenaamd lobby-verbod niet voor haar zou gelden.

Bekijk ook

Niet langer opkomen voor Russische bedrijven

Het bestuur van Energie-Nederland kwam vrijdagochtend bijeen om te over de vraag wat te doen met het lidmaatschap van Gazprom en Wingas. De Russische inval in Oekraïne maakte het lidmaatschap van de twee Russische bedrijven omstreden.

Besloten is om het lidmaatschap van de twee Russische bedrijven op te zeggen. Dat betekent dat de Energie-Nederland niet langer opkomt voor de belangen van de twee gasleveranciers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.