Het is bedoeld als medicijn tegen ernstige slaapstoornissen, maar steeds meer studenten grijpen er tijdens de tentamens naar: modafinil. Ruud Coolen van Brakel van het IVM maakt zich grote zorgen. "Je kunt er ook suïcidaal van worden."

De cijfers laten aan duidelijkheid niks te wensen over. Het medicijn modafinil tegen narcolepsie, een ernstige slaapstoornis, wordt steeds vaker onderschept door de douane. Het gaat om zo'n 400 meldingen in de afgelopen 2 jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over illegale geneesmiddelen. Dat duidt op misbruik van deze medicijnen.

Braindrugs steeds populairder

Voor Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik alle reden om aan de bel te trekken. "Studenten grijpen steeds vaker naar middelen die hen beter in staat te studeren. Deze 'braindrugs' zijn steeds populairder geworden. Ging het eerst vooral om ADHD-medicatie zoals ritalin, nu zien we dat ze ook hun toevlucht zoeken tot middelen als modafinil."

'Braindrugs'
Bron: EenVandaag
'Braindrugs' worden steeds populairder onder studenten

Het gebruik is zeker niet zonder gevaar. Coolen van Brakel: "Deze pillen kunnen ook op je gemoed werken en zelfs karakterveranderingen teweeg brengen. Het kan je waarneming naar anderen en jezelf ook veranderen. Je kunt ook suïcidale gevoelens krijgen. Je speelt echt met vuur."

Lees ook

Social media

Volgens de toezichthouder moet ook gekeken worden waarom studenten deze middelen zo massaal slikken om zich beter te kunnen concentreren. "Het is ook echt een maatschappelijk vraagstuk. Waarom grijpen studenten zo vaak naar deze pillen? Heeft ook alles te maken met al die prikkels die jongeren krijgen en het gebruik van social media."

Coolen van Brakel ziet ook een rol voor het onderwijs om studenten en leerlingen te waarschuwen hiervoor."Het is echt een gevaarlijke trend die gekeerd moet worden. Was het eerst vooral ritalin-dat onderling op schoolpleinen wordt verhandeld- nu is modafinil weer populair. Op scholen en universiteiten zou hier veel meer aandacht voor moeten komen. Is dit nou werkelijk wat studenten nodig hebben?"

Bekijk hier de tv-reportage over de opmars van modafil.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.