EenVandaag kijkt terug op 2013. Dat doen we met vijf personen die dit jaar afscheid namen. Oud-wielrenner Michael Boogerd bekende dit jaar dopinggebruik en zei daarmee zijn schone imago vaarwel.

Boogerd vreesde dat na de dopingverklaring van Lance Armstrong in januari er meer renners met hun dopinggebruik geconfronteerd zouden worden, maar dit gebeurde niet. Volgens Boogerd was oud-ploeggenoot Michael Rasmussen uiteindelijk een groter probleem voor hem dan Armstrong. Boogerd: ‘Rasmussen gaat over lijken en die wilde nog een rechtszaak winnen. Ik wist dat hij bepaalde dingen van mij wist en dat die naar buiten zouden komen.'

Dieptepunt

Januari omschrijft Boogerd als de zwaarste maand van het jaar. Zijn thuissituatie was erg onrustig, terwijl in de media de dopingverhalen over hem verschenen en de druk verder toenam. Boogerd: ‘Dat explodeerde toen allemaal. Januari was een dramamaand. Ik voelde me echt een wrak.’’

Ondanks de problemen van het afgelopen jaar is hij nog niet klaar met wielrennen. ‘Ik heb het met zoveel overgave en liefde gedaan. Ik ben wel met een paar mensen of dingen uit de wielersport klaar', zegt Boogerd. Maar de sport wil hij nog niet vaarwel zeggen. Kijk het interview rechtsboven op deze pagina terug.

Oudejaarsuitzending

Bekijk op 31 december in EenVandaag het volledige interview met Michael Boogerd. Ook spreken we met anderen over afscheid in 2013. Zangeres Maaike Ouboter schreef het afscheidslied van 2013, Henk Krol moest weg als fractievoorzitter van 50Plus, Margriet van der Linden stopte als hoofdredacteur van opinieblad Opzij en Alex Brenninkmeijer gaf het stokje als Nationale Ombudsman door.

Interview Michael Boogerd