In de rubriek 'Eens Vandaag' gaat Radio EenVandaag terug naar een plaats die eerder volop in het nieuws was. Wat gebeurt daar nu, als de headlines zijn verdwenen?

Het kappen van bomen kan tot heftige reacties leiden. Zo liepen bij een inspraakavond in Nieuw-Vennep in oktober van dit jaar de emoties hoop op. De reden: de kap van bomen op het plaatselijke Van Haeringenplantsoen.

Niet alleen in Nieuw-Vennep zorgt bomenkap voor onrust, want de laatste maanden was het onder meer ook raak in Schiedam, Lochem, Den Haag en Amsterdam. Deze week in de serie 'Hart/d voor Bomen' verdiept verslaggever Laura Kors zich in de strijd tussen burger en gemeente om bomen.

Aflevering 5: Ophef

In de laatste aflevering van 'Hard voor Bomen' zoekt Laura Kors naar het antwoord op de vraag: krijgen gemeenten vaker met dit soort gevoelige zaken rond bomenkap te maken, en waar komt het door?

Het kappen van een boom in het Amsterdamse Bos

Aflevering 4: 'Wat is een boom?'

In deze aflevering gaan we naar Schiedam, waar een conflict is tussen de gemeente en bewoners over de terugplant van bomen. De bomen zijn te klein, zeggen de bewoners. De gemeente vindt dat klaarblijkelijk niet. Deze maand komt de zaak voor bij de Raad van State. 

Aflevering 3: De boomexpert

In de derde aflevering spreken we met Huib Sneep, die vaak wordt ingehuurd als onafhankelijk boomexpert. Volgens hem komt het heel vaak voor dat er onrust ontstaat over het kappen van bomen.

Betrokkenen aan het woord in Nieuw-Vennep

Aflevering 2: De bomenkapper als moordenaar

In deze aflevering horen we hoe je het beste een boom kapt en vertelt de wethouder van de Nieuw-Vennep waarom de kap van de bomen toch echt nodig is.

Aflevering 1: Boze bewoners in Nieuw-Vennep

Omwonenden van het Van Haeringenplantsoen in Nieuw-Vennep zijn boos. De gemeente gaat 74 van de 110 bomen in het parkje kappen in verband me een grondige renovatie. In eerste instantie werd gezegd dat de bomen ziek waren, maar dat blijkt lang niet voor alle bomen te gelden. Bij de inspraakavonden vonden veel aanwezigen dat er niet naar hen geluisterd werd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.