Uit onderzoek van de FNV blijkt dat transportbedrijven die zich schuldig maken aan het uitbuiten van hun personeel er vaak met een lage boete van afkomen. Het is beleid van de inspectie om de boetes fors naar beneden bij te stellen als een bedrijf bijvoorbeeld voor het eerst tegen de lamp loopt. “Deze boetes zijn echt een lachertje, dit calculeert zo’n groot transportbedrijf gewoon als bedrijfsrisico in.”

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had eind vorig jaar geen goed woord over voor de werkwijze van Brinkman Trans Holland uit Emmen, een van de transporteurs voor Ikea. Dat stelde de FNV op basis van inspectierapporten die in het bezit waren van de bond. Het zou gaan om zeer ernstige misstanden bij Brinkman.

Zo zou het bedrijf nauwelijks rust- en rijtijden bijhouden en zou er volop gebruik worden gemaakt van schijnconstructies om de CAO te omzeilen. Nu blijkt echter dat het bedrijf er waarschijnlijk met een veel lagere boete van afkomt, dan je zou verwachten op basis van de geconstateerde overtredingen.

Boete fors verlaagd door inspectie

De FNV heeft uitgerekend dat op basis van inspectierapporten over Brinkman het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt voor een bedrag aan 356.000 euro aan misdrijven en maar liefst 560.000 euro aan waarschuwingen te hebben betaald. EenVandaag heeft inzage gehad in de stukken van de inspectie.

Maar zo diep zal het transportbedrijf waarschijnlijk niet in de buidel hoeven tasten. Dat komt omdat het beleid bij de ILT is  om opgelegde boetes fors naar beneden bij te stellen als een bedrijf bijvoorbeeld voor het eerst tegen de lamp loopt. Hierdoor zal Brinkman waarschijnlijk maar 61.500 aan boete hoeven te betalen.

Boete is een lachertje

Edwin Atema van de FNV vindt het echt onbegrijpelijk dat een bedrijf als Brinkman er met zo’n lage boete van afkomt. “Dit soort boetes zijn echt een lachertje, daar liggen ze niet wakker van bij dit soort bedrijven. Terwijl hier echt om een bedrijf gaat die lak heeft aan de regels en personeel stelselmatig uitbuit.”

Ook zegt Atema dat de kans dat transportbedrijven als Brinkman tegen de lamp lopen heel klein is. “De pakkans is echt enorm laag. Bij dit bedrijf kwam bijvoorbeeld in 5 jaar tijd maar 1 keer een inspecteur langs. En dan hebben ze beet en komt een bedrijf er zo makkelijk van af.”

'Dit werkt niet bepaald afschrikwekkend'

Ook hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp verbaast zich over de hoogte van de boete die Brinkman waarschijnlijk krijgt opgelegd. “Het gaat hier om ernstige schendingen van de rust en rijtijdenwet, dus ook om verkeersveiligheid. Zo’n boete werkt dan niet bepaald afschrikwekkend voor zo’n bedrijf.”

Ook is het volgens de hoogleraar oneerlijk naar bedrijven die zich wel aan de regels houden. “Bedrijven die zich keurig aan de wet houden worden op deze manier weg geconcurreerd, dat moet je absoluut niet willen.”

Bij monde van hun advocaat laat Brinkman Transport BV het volgende weten: "Er is op dit moment sprake van een zienswijze procedure bij de ILT, hetgeen betekent dat de zaak nog in behandeling is. Brinkman BV wil nog extra informatie en stukken aanleveren in deze procedure", aldus advocaat Haarsma.