Ook homo- en biseksuele mannen mogen nu bloedplasma doneren aan bloedbank Sanquin, tot nu toe mocht dat niet. Máár: het mag - zoals bij bloeddonatie - alleen als ze 4 maanden geen seks hebben gehad met anderen mannen. Teleurstellend, vindt COC.

De bloedbank is al maanden hard opzoek naar donoren die bloedplasma kunnen afstaan als ze het coronavirus hebben gehad. Dit plasma wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een medicijn tegen het virus. Homoseksuele mannen die wilden helpen werden tot nu toe geweigerd bij de bloedbank.

'Ik gun het iedereen om vaker dan dat seks te hebben'

Daar komt nu verandering in, met als voorwaarde dat de mannen 4 maanden geen seks hebben gehad met een man voor er bloedplasma wordt afgenomen. Voor heteroseksuele donoren geldt deze regel niet.

Philip Tijsma van belangenorganisatie COC is teleurgesteld in de bloedbank. Op deze manier wordt het homo- en biseksuele mannen in praktijk nog behoorlijk lastig gemaakt om te doneren, verwachten zij. "De meeste mensen hebben vaker dan één keer in de 4 maanden seks en ik gun het iedereen om vaker dan dat seks te hebben."

Lees ook

Nederland loopt achter

Een ander beleid dat niet discrimineert is mogelijk en het is opvallend dat Nederland hierin achter loopt op andere landen, vindt Tijsma. "Wij zien dat verschillende andere landen zoals Hongarije, Spanje, Italië inmiddels risicogedrag als criterium kiezen. Dus die vragen aan homo- en biseksuele mannen én ook aan ieder ander 'heeft u veilige seks gehad' en dan zijn daar een aantal criteria voor en dan mag je je bloed doneren."

Dat de Nederlandse bloedbank Sanquin dat niet doet noemt de woordvoerder van de belangenorganisatie voor LBTI'ers niet te begrijpen. "Het is volstrekt onduidelijk waarom ze niet hetzelfde beleid gaan hanteren. We moeten door naar een beleid voor bloed en plasma waar het niet gaat om met wíe je seks hebt gehad maar of je veilige seks hebt."

Discriminatie

Het gaat het COC niet alleen om het principe. "We horen heel vaak van dat mensen dat ze zich gediscrimineerd voelen. En de laatste tijd hadden we veel mannen die COVID-19 hadden gehad die wilden helpen bij medicijn."

Maar vervolgens worden ze door de bloedbank weggestuurd. "Die krijgen dan te horen: 'Meneer dat mag niet want u bent homoseksueel of biseksueel'. Dat is krenkend want ze willen graag helpen en het mag niet."

Lees ook

Onderzoek of ander criterium mogelijk is

Het COC dringt al lang aan op een donatiebeleid zonder discriminatie. Er moet volgens hen snel onderzocht worden of een ander criterium voor de bloedbank mogelijk is. Vanmiddag besprak de belangenorganisatie de kwestie met de bloedbank en met ministerie.

"Zo'n onderzoek is ons twee jaar geleden al door Sanquin toegezegd en een jaar geleden is het ook weer in een motie door de Kamer gevraagd. Maar ook dat onderzoek is er nog niet. We hebben er weer op aangedrongen dat dat onderzoek er nou snel komt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.