De gemeente Emmen zou onaanvaardbare grote risico's nemen met een miljoeneninvestering in dierenpretpark Wildlands. Vandaag moet de gemeente beslissen of ze voor 80 miljoen garant gaan staan voor het park.

Volgens wethouder Jisse Otter is de investering nodig om de combinatie van amusementspark en dierentuin overeind te houden. Het noodlijdende park heeft het geld nodig om meer bezoekers te trekken.

Dalende bezoekersaantallen

Het park trof diverse maatregelen: er lopen meer dieren rond, er is betere informatievoorziening en de entreeprijs is verlaagd. Marketingstrateeg Paul Moers betwijfelt of deze nieuwe aanpak voldoende bezoekers zal trekken om de kosten van de exploitatie te dekken. Moers noemt de garantstelling van 80 miljoen een onaanvaardbaar risico. "Dit is totaal onverantwoord. Ze zijn ooit begonnen met investeren en zien nu geen uitweg meer."

In 2011 verkeerde het toenmalige Dierenpark Emmen ook in zwaar financieel weer. Tegen bedenkingen van de accountant in verstrekte de gemeente al een lening van 20 miljoen euro. Mede door dat bedrag werd het dierenpark omgevormd tot het dieren- en attractiepark. Aanvankelijk stegen de bezoekersaantallen, waardoor rendabele exploitatie mogelijk leek. Maar de opleving was slechts tijdelijk. In de afgelopen jaren daalde het aantal bezoekers.

Geen andere opties

Volgens Moers zitten er verschillende risico's aan een nieuwe investering. Bij een faillissement loopt Emmen kans het geïnvesteerde geld kwijt te raken, waardoor het Rijk de stad onder financieel toezicht mag plaatsen.

Ook is verkoop aan een investeerder geen optie. De kans is namelijk aanzienlijk dat dit niet zonder verlies en financiële concessies kan.

'Dramatische gevolgen'

Volgens wethouder Jisse Otter zijn nieuwe gemeentelijke investeringen de enige overblijvende optie, al kleven daar risico's aan. "We zaten er al voor 60 miljoen in. Als we er nu uitstappen zijn de financiële gevolgen nog dramatischer. Dat heeft onder andere gevolgen voor de werkgelegenheid, inkomsten uit toeristenbelasting. Dit is nu het meest logische besluit."

"We vertrouwen erop dat door de complexe maatregelen die we genomen hebben de bezoekersaantallen weer zullen stijgen met een klein plusje erop. Ook de waarderingscijfers zijn gestegen dus dat ziet er goed uit. Als we zien dat de bezoekersaantallen zich niet goed ontwikkelen zullen we opnieuw ingrijpen."

Onaanvaardbare risico's

Paul Moers waarschuwt voor te rooskleurige verwachtingen ten aanzien van de toekomstige inkomsten voor het dieren- en attractiepark. "Dit geld is nodig om te investeren in de totale stad. Ze houden hier een grote bal in de lucht die straks loodzwaar wordt."

"Wildlands heeft pas echt een kans als ze zich gaan focussen, met een nieuw plan waardoor ze zich echt gaan onderscheiden." Dat plan is er nu niet. "De gemeente Emmen heeft straks 80 miljoen in Wildlands gepompt. Het is een moeras waar ze steeds dieper in wegzinken."

Gemeente Emmen wil voor 80 miljoen garant staan voor belevingspark Wildlands.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.