Minister Van Nieuwenhuizen overweegt de nachtverlichting langs de snelwegen na weer aan te zetten. Volgens biologen kan dat schadelijk zijn voor nachtdieren. "De minister is gek geworden", zegt bioloog Midas Dekkers.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Van Nieuwenhuizen dat ze de wegverlichting weer aan wil zetten, omdat 'deze bijdraagt aan zowel de verkeersveiligheid als de beleving daarvan'. 6 jaar geleden werd in het kader van energiebesparing besloten om de verlichting juist uit te zetten. Voordat ze het licht weer aanzet, laat de minister ecologisch onderzoek uitvoeren om per locatie te kijken of kunstverlichting schadelijk is voor beschermde dieren.

'Milieu en autorijden gaan niet samen'

Maar sommige biologen raden de maatregel nu al af. Kunstlicht zou voor veel nachtdieren schadelijk zijn. Vooral vleermuizen hebben er last van, omdat zij in het donker jagen. Met kunstlicht wordt hun jachtgebied kleiner, waarschuwt bioloog Niels de Zwarte van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Ook bioloog en publicist Midas Dekkers is niet positief over de plannen van de minister. "Dat licht verstoort werkelijk alles: Dieren, planten en de mens. De minister is echt gek geworden." Volgens Dekkers is het niet mogelijk om te kiezen voor het milieu en tegelijkertijd voor het autorijden. "Beweren dat die twee samengaan is je reinste oplichterij."

Lees ook

Ook dagdieren krijgen last

Bioloog Kamiel Spoelstra van het ecologie-instituut NIOO-KNAW verwacht dat naast de vleermuizen ook steenmarters, dassen en sommige reptielen last zullen krijgen van de wegverlichting. Ook sommige dagdieren lopen een risico op het verkleinen van hun jachtgebied. "Dat zijn dagdieren die zich voeden met dieren die 's nachts leven. Deze nachtdieren blijven doorgaans ver weg van lantarenpalen."

Volgens Spoelstra kan het helpen als er 's nachts een ander kleur licht wordt gebruikt. "Veel straatverlichting is blauwachtig van kleur. Het is beter om licht te gebruiken dat aan de rode kant van het lichtspectrum zit. Veel dieren hebben daar minder last van", zegt hij. "Maar het blijft beter om de lichten helemaal uit te laten."

Feit of Fictie: wat doet het opnieuw aanzetten van de snelwegverlichting met dieren?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.