Het zijn er misschien niet veel, maar ze zijn er zeker wel: zwarte aanhangers van president Trump. Billy uit St. Paul is een van hen. Hij steunt president Trump onvoorwaardelijk, ook al is het tegen het zere been van een groot deel van zijn familie.

We treffen Billy in St. Paul, een klein stadje onder de rook van Minneapolis. Hij is een trotse veteraan die gevochten heeft in Kosovo en Irak. Samen met zijn vrouw Sandra geniet hij inmiddels van zijn pensioen en is hij actief als vrijwilliger om veteranen die worstelen met psychische en financiële problemen te helpen. "Ik ben trots op dit land. De Amerikaanse vlag betekent voor mij vrijheid. Deze vlag vertegenwoordigt alle Amerikanen."

Moe van politici

Billy en zijn vrouw zijn vanaf het eerste moment uitgesproken aanhangers van president Trump. "Ik had meteen een goed gevoel, toen ik hem op de roltrap in de Trump Tower naar beneden zag komen en hij zijn kandidatuur aankondigde", vertelt Billy.

"Ik stem op hem omdat hij geen politicus is maar een zakenman. Mensen zijn hier moe van politici. Ze maken je enthousiast om naar de stembus te gaan, maar vervolgens laten ze je zitten. Ik stem op Trump omdat hij zijn beloftes tenminste nakomt."

Lees ook

Bewapend op de veranda

Maar helemaal zorgeloos is hun leven niet. Ze maken zich grote zorgen over het toenemende geweld in hun woonwijk en ze zijn bang dat het land de verkeerde kant op gaat.

Na de dood van George Floyd waren er veel spanningen en vernielingen in hun wijk. "4 dagen lang hoorden we niets dan sirenes en kon je overal vuur ruiken," vertelt Sandy. "Wij zaten hier op onze veranda met onze wapens, klaar om onszelf te verdedigen als het nodig was."

Geen goed woord over voor Black Lives Matter

Ook 4 maanden na de ongeregeldheden is het voor het echtpaar nog geen afgesloten hoofdstuk. "Heel veel winkels zijn hier toen afgebroken en overal kun je nog de puinhopen zien. Dat is de schuld van de Democraten. De politie heeft te horen gekregen dat ze zich moesten terugtrekken. Alles is hier vernietigd en dat is de schuld van Black Lives Matter", vertelt de oorlogsveteraan. Het stel overweegt zelfs te verhuizen omdat ze zich er niet meer veilig voelen.

Voor Black Lives Matter heeft hij dan ook geen goed woord over. "Black Lives Matter heeft voor mij niks te maken met het leven van zwarte Amerikanen. Hoe kun je dat nog geloven als je hebt gezien wat ze hier hebben aangericht? Dit is een kleine gemeenschap en nu zijn duizend mensen hun baan kwijt."

Elke dag haatmail

Maar dat Billy juist als zwarte Amerikaan zo uitgesproken is over zijn steun voor Trump levert hem ook veel kritiek op. "Ik krijg iedere dag wel haatmail en veel nare berichten op Facebook."

"Ik kom uit een klein dorpje uit het zuiden van Amerika. Iedereen zegt dat ik ben vergeten waar ik vandaan kom. Maar dat is niet zo. Toen ik op de middelbare school zat had ik letterlijk één broek. Ik weet de waarheid en ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom."

info

Steun voor Trump van zwarte kiezers

Fivethirtyeight, dat Amerikaanse peilingen verzamelt, laat zien dat ruim 80 procent van de zwarte Amerikanen die van plan zijn te gaan stemmen voor Biden kiest. 10 procent geeft de voorkeur aan Trump, blijkt uit twee recente peilingen onder grote groepen zwarte kiezers.

Het overige deel heeft nog geen keuze gemaakt of kiest voor een andere kandidaat. Die twijfelaars, zeggen experts tegen Fivethirtyeight op basis van vorige verkiezingen, zullen naar verwachting begin november toch neerstrijken bij de Democraten.

Trump doet het daarmee niet slechter of beter dan andere Republikeinse presidenten. Sinds 1994 kunnen de Republikeinen rekenen op zo'n 10 procent van de zwarte kiezer, meldt onderzoeksinstituut Pew Research. Opvallend is dat de recente racismediscussie daar niet veel aan heeft veranderd. De kleine opleving die Biden had na de dood van George Floyd, is de laatste weken weer geneutraliseerd, stelt Pew.

'Mijn familie zegt dat ik ze belachelijk maak'

Ook binnen zijn eigen familie zorgt het regelmatig voor spanningen. "Mijn broer zegt dat ik hen belachelijk maak omdat ik een Trump-aanhanger ben", vertelt hij. "Dat hij dat zei maakte me heel erg boos. Maar hij is een ex-crimineel die zonder president Trump niet meer aan het werk had kunnen komen."

Toch is dit alles voor Billy geen reden om zijn politieke voorkeur vanaf nu voor zich te houden. "Overal waar ik nu kom, draag ik een Trump-mondkapje en ik draag het met trots. Af en toe komen er mensen heel voorzichtig naar mij toe en die zeggen dan: 'Ik ben ook voor Trump' en dat maakt me trots. Ik kan niet wachten om in november te gaan stemmen."

Lees ook

Blijft president Trump in het Witte Huis? Als het aan Amerikaan Owen uit Minnesota ligt wel. Hij is groot Trump-fan en dat is totaal geen verrassing als je hem langs ziet rijden in zijn truck. In de VS is de eindsprint begonnen naar verkiezingsdag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.