Voor de mensen die darten nog niet spannend genoeg vinden is er nu bijlwerpen. Deze week opent de eerste Urban Axe-Throwing hal in Nederland waar je met echte bijlen op een houten doel kunt gooien. In Amerika is de sport een ware hit en de trend lijkt nu ook naar Nederland over te waaien. Belangrijk detail: alcohol drinken is pas toegestaan ná de wedstrijd.

“In Canada en Amerika gooien mensen al jaren met bijlen op houten doelen in hun achtertuin. Ze werden er steeds beter in en besloten er een serieuze sport van te maken”, vertelt Evan Walters, voorman van de World Axe Throwing League (WATL). Begin 2017 werd de League opgericht met als doel een vaste set regels en richtlijnen voor het bijlwerpen op te stellen. Inmiddels zijn negen landen, met vestigingen in zeventig steden, aangesloten bij de league. Nederland volgt nu als tiende land.  

Escape Room

Gijs Geers, die ooit een van de eerste Escape Rooms in Nederland vestigde, opent nu de eerste Urban Axe Throwing hal van Nederland. Geers kwam het Urban Axe Throwing tegen toen hij in Amerika was. “Daar kun je het werkelijk overal doen. Toen ik dat daar zag wist ik gelijk dat ik dit in Nederland moest introduceren.”

Spel-deskundige Jeroen Nugteren voorspelt dat Urban Axe Throwing ook in Nederland een groot succes kan worden. “We zoeken steeds meer uitdaging in de spellen die we spelen. De Escape Room is nog steeds erg populair en ik zie Urban Axe Throwing als de volgende stap.”

Botte bijlen

De veiligheid staat voorop tijdens het gooien van de bijlen. Het gebeurt onder begeleiding van een ‘axepert’, die erop toeziet dat de bijlen wel in het bord eindigen en niet in iemands achterhoofd. “Het ergste wat er kan gebeuren is dat je een splinter in je vinger krijgt”, aldus Geers. Ook zijn de bijlen opzettelijk bot gehouden zodat de deelnemers zich er niet aan kunnen snijden. Alcohol is tijdens het spelen uit den boze.  

Olympische sport

Vorig jaar werd het eerste wereldkampioenschap bijlengooien georganiseerd onder vier deelnemende landen. Daarbij is er zelfs een heuse International Axe Throwing day in het leven geroepen op 13 juni. Als het aan Evan Walters ligt verschijnt de sport binnenkort ook op het Olympische toneel. “Als er sporten als curling en boogschieten meedoen, waarom dan geen bijlwerpen? We zien het als een doel voor op de lange termijn.”
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.