Onlangs stuurde minister Remkes (Binnenlandse Zaken) een vertrouwelijke brief aan meerdere Nederlandse opiniemakers die TweeVandaag in handen kreeg. De inhoud ervan is verontrustend. De brief meldt dat een groep moslims van mening is dat critici van de islam gedood mogen worden.

Dodenlijst

In onze uitzending laat schrijver en publicist Leon de Winter weten dat hij op de hoogte is gebracht van een dodenlijst dat het onlangs gearresteerde Hofstad-lid Nouredin el F. in bezit had.

Vijanden

Adjunct hoofdredacteur Arie Elshout van de Volkskrant vertelt dat zijn journalisten leden en sympathisanten van de Hofstadgroep op de man af hebben gevraagd wie hun grootste vijand is. Het antwoord: Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders en Afshin Ellian.

Beveiliging

De eerste twee worden goed beveiligd omdat het politici zijn. De derde, professor in de rechtsgeleerdheid Ellian, nog niet. Hij moet, iedere keer als hij naar een openbare bijeenkomst gaat zijn eigen beveiliging regelen bij de lokale politie: hij valt onder het zogenaamde 'lokaal domein'. En vaak lukt dat niet eens.

Onacceptabel

Femke Halsema (fractievoorzitter GroenLinks) en adjunct-hoofdredacteur Elshout vinden het onacceptabel. Ook opniemakers moeten, indien ze bedreigd worden door radicale moslims, door de overheid beveiligd worden. Halsema zegt dat het grote politieke consequenties zal hebben als Ellian, die ongezouten kritiek uit op de islam in zijn columns voor NRC, iets overkomt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.