Meiden die slachtoffer zijn van loverboys moeten beter opgevangen worden. Ze moeten sneller worden herkend en doorverwezen, moeten alleen nog maar in meidengroepen worden opgevangen en er moet beter worden samengewerkt met politie. Dat staat in een actieplan dat vandaag is aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

En vooral de gemeenten krijgen een belangrijke rol daarin, want zij moeten vanaf 1 januari diverse taken in de Jeugdzorg overnemen. Waar gaat het nu fout in de opvang van loverboys slachtoffers? En is dat straks opgelost als de gemeenten de verantwoordelijkheid dragen? 

In EenVandaag een gesprek met Anita de Wit, sinds haar dochter slachtoffer werd van een loverboy biedt ze hulp aan loverboy-slachtoffers. Hans du Prie legt in de splinternieuwe opvang Roffa in Rotterdam uit wat deze nieuwe instelling uniek maakt. In de studio reageert Corinne Dettmeijer-Vermeulen, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Een loverboy begint een relatie met een meisje, meestal met als doel haar tot prostitutie te dwingen. Jeugdzorgorganisaties zijn al bezig de hulp te intensiveren en de registratie van slachtoffers te verbeteren. Volgens de commissie, onder leiding van oud-Kamerlid Naïma Azough, is verbetering nodig omdat het aantal geregistreerde jonge slachtoffers van loverboys en mensenhandel al jaren toeneemt. 

In 2009 waren er volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen 63 minderjarige slachtoffers van mensenhandel, vorig jaar waren dat er 165, voornamelijk meisjes.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.