Al lang wordt erover gesproken, maar nu komt het voor Bert Cardol wel erg dichtbij. Hij moet waarschijnlijk inleveren op zijn maandelijkse pensioen. "Ik vind dat onrechtvaardig."

Bert is 78 jaar en zit bij de pensioenfondsen PME en PMT, allebei voor medewerkers uit de metaal en techniek. De fondsen staan onder druk en moeten hoogstwaarschijnlijk gaan korten. "Dat is niet leuk", zegt Bert. "Zoals men het nu brengt, lijkt het onvermijdelijk."

Het ene fonds wel, het andere niet

Bert begrijpt niet goed hoe het kan dat juist deze fondsen moet korten. "Waarom is het ene pensioenfonds de laatste jaren aan het opbouwen geweest en het andere niet?" Gelukkig valt de pensioenverlaging voor Bert waarschijnlijk mee. "Ik heb het minste pensioen opgebouwd bij het fonds dat het meeste moet korten. Maar heb je het andersom, dan raak je een hoop kwijt."

"Naar mijn idee zit er wat onrechtvaardigheid in", zegt hij. "Niet per se bij de pensioenfondsen, maar wel bij de afhandeling hiervan. Als je er niet goed induikt, is alles heel onduidelijk voor mensen."

info

Waarom worden pensioenen gekort?

De dekkingsgraad van een pensioenfonds geeft aan of alle leden een pensioen kunnen ontvangen. Deze wordt berekend door het vermogen van het fonds te delen door het totale aantal geld dat het verplicht is aan zijn leden. Valt de dekkingsgraad onder een bepaald percentage, dan moeten de pensioenen worden verlaagd.

In het oude pensioenakkoord was vastgelegd dat wanneer de dekkingsgraad onder de 104,3 procent valt, gekort moest worden op de pensioenen. Dat moet ervoor zorgen dat er in de toekomst nog steeds pensioenen uitgekeerd kunnen worden. In het nieuwe pensioenakkoord is de minimale dekkingsgraad verlaagd naar 100 procent, zodat pensioenfondsen minder snel hoeven te korten. Toch halen sommige fondsen ook dat percentage niet, meldt De Telegraaf.

Ondanks reserves toch korten

Ondanks dat hij zich er in heeft verdiept, snapt ook Bert niet goed waarom de pensioenen verlaagd worden. Beide pensioenfondsen hebben nog reserves, maar zetten dat niet in om de pensioenen op peil te houden. "Bij een bijeenkomst waar ik laatst was, is het allemaal uitgelegd. Maar toen zeiden ze dat zélfs als ze tegen een dekkingsgraad van 104 procent aan zouden komen, ze niet konden garanderen dat de pensioenen niet naar beneden gaan."

Graag zou Bert meer inzicht hebben in de beleggingen van de fondsen. Bij een pensioenfonds waar hij eerder bij was aangesloten, was precies duidelijk waarin werd belegd. "Dat was begrijpelijker. Nu weet ik eigenlijk niet waar het geld is gebleven. Ik heb de reservebedragen gezien en dan denk ik: daar kunnen we nog jaren mee vooruit."

Bert (78) reageert op het waarschijnlijk korten van zijn pensioen, en de reserves die de fondsen toch nog hebben.

FNV: korting moet in ijskast

Het is nog niet zeker dat er gekort gaat worden. Het FNV zegt vandaag dat de pensioenkortingen de ijskast in moeten. "Nu korten zou een drama zijn", zegt vicevoorzitter Tuur Elzenga in De Telegraaf. Bert vindt die uitspraak onredelijk. Hij had liever een ander resultaat gezien bij de pensioenonderhandelingen. "Wij hadden verwacht dat er iets anders uit het pensioenakkoord zou komen."

Lees ook

Omdat de pensioenfondsen PME en PMT ook een dekkingsgraad van 100 procent waarschijnlijk niet halen, blijft de kans groot dat op Berts pensioen gekort wordt. "Ik had niet verwacht dat er zo makkelijk over ons geld gesproken zou worden. We hebben onze investering voor de oude dag ergens opgeborgen, en ik vind dat daar nu te weinig uitkomt. Ik heb 46 jaar mogen werken, en als ik alles bij elkaar optel, is het niet veel wat je krijgt."

Tv-reportage: Bert (78) moet waarschijnlijk korten op zijn pensioen