Het onderzoekscollectief Bellingcat is weer onderwerp van gesprek. De burgerjournalisten van Bellingcat identificeerden namelijk één van de militairen die worden gezocht door het MH17-onderzoeksteam. Volgens het onderzoekscollectief zou het gaan om een hoge Russische generaal.

Volgens data- en onderzoeksjournalist Jerry Vermanen is het niet verrassend dat Bellingcat vaak in het nieuws is. Het bijzonder van het collectief is dat ze gebruik maken van openbare informatie, via bijvoorbeeld sociale media, die dus voor iedereen toegankelijk is. "Bij Bellingcat hebben ze een forensische manier van kijken naar bijvoorbeeld foto’s", aldus Vermanen.

MH17

"Het reconstrueren van de afgelegde weg van de buk-raket waardoor de MH17 werd neergehaald, is misschien wel het beste voorbeeld. Via social media maakte Bellingcat een reconstructie door video en satellietbeelden te bekijken. En door hun ‘forensische blik’ zagen ze kenmerken op die raket die ervoor zorgde dat ze het hele traject konden vastleggen," vertelt Vermanen.

Christaan Triebert is een Nederlander die lid is van het onderzoekscollectief. "Mijn fascinatie voor alles wat er online te vinden is bracht mij ooit in contact met Eliot Higgins de oprichter van Bellingcat." Triebert werd zelf bekend om zijn onderzoek naar de coup-poging in Turkije. Hij wist in die week de Whatsapp-groep van de Turkse coupplegers te ontcijferen en publiceerde die.

Social media als uitgangspunt

Social media zijn vaak het startpunt van Triebert’s onderzoek: "Ik zie mijn werk eigenlijk als een soort Opsporing Verzocht 2.0. Je speurt via sociale media naar aanknopingspunten over verschillende onderwerpen, zoals MH17, maar ook Amerikaanse bombardementen in het Midden Oosten. Daar ga je vervolgens mee aan de slag en probeer je een reconstructie te maken."

Volgens Jerry Vermanen heeft de club ondertussen flink aan de weg getimmerd en is Bellingcat misschien wel de beste onderzoeksclub van de wereld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.