16 basisscholen van de Stichting Openbaar Onderwijs Westelijke Tuinsteden uit Amsterdam gaan een week dicht. Dat heeft het bestuur vandaag bekend gemaakt aan alle ouders. Reden is het lerarentekort.

Vanaf het begin van het schooljaar hebben veel scholen te maken met een lerarentekort. "In de stad Amsterdam waren er 400 leerkrachten minder dan nodig is om het jaar goed te starten. Bij de 16 scholen van onze stichting waren het er toen 13. En tijdens het jaar vertrekken er nog steeds leerkrachten", schrijft bestuurder Joke Middelbeek van STWT.

Heftige beslissing

De scholen van deze stichting gaan vanaf 9 december een week dicht om te zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs behouden blijft. In een brief aan de ouders schrijft de stichting: "Dit is een heftige beslissing, maar wij doen dit om goed onderwijs aan al onze kinderen te kunnen blijven geven. Tijdens deze week werken de scholen hard aan een plan om de kwaliteit van ons onderwijs te behouden. Zodat uw kinderen blijven leren wat ze nodig hebben voor hun toekomst."

Het bestuur hoopt dat de ouders de actie ondersteunen. "Wij willen uw kinderen het onderwijs geven waar zij recht op hebben. Het gaat om hun toekomst. Daar willen wij voor vechten. Het moet echt anders, wij rekenen op u!"

Bart Vervoort is directeur van een basisschool in Amsterdam. Hij kan nog nét genoeg leraren voor de klas krijgen, maar een derde van zijn leraren is niet gekwalificeerd.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.