De Radboud Universiteit gaat experimenteren met baclofen: een mogelijk medicijn tegen ghb-verslaving. Het geneesmiddel bleek eerder al zeer succesvol bij de behandeling van alcoholverslaafden.

Baclofen is een spierverslapper, dat gebruikt wordt bij spasticiteit en multiple sclerose. Volgens hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong heeft het middel al bij verschillende ghb-verslaafden positieve effecten gesorteerd.

Dit gaat nu verder onderzocht worden in zes klinieken, waarbij het medicijn op ongeveer tachtig ghb-verslaafden getest zal worden.

Uit een reportage van EenVandaag van vorig jaar bleek dat het ghb-probleem in Nederland wordt onderschat:

Ook bleek dat het aantal verslaafden groeit.

De spierverslapper die het verlangen naar drugs zou moeten onderdrukken, werd door de Franse cardioloog Olivier Ameisen voor het eerst ingezet bij de bestrijding van verslaving. Ameisen leed zelf jarenlang aan een alcoholverslaving, maar wist hier dankzij baclofen vanaf te komen. 

Ook in Nederland werd het middel veel ingezet bij alcoholverslaafden. Bekijk rechtsboven de reportage die EenVandaag vorig jaar maakte over dit wondermiddel.

EenVandaag spreekt met verslavingsarts Rama Kamal van Novadic-Kentron en met Joost die niet meer kon leven GHB. Het medicijn Baclofen werd zijn redding.         

Wondermiddel bij alcoholverslaving?