Een speciale muziek-app voor kinderen met autisme moet helpen om ze makkelijker contact te laten maken en hen uit hun isolement te halen. De app is ontwikkeld door Stichting Papageno, van componist Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje. Want muziektherapie helpt, en de app maakt dat nog toegankelijker.

Mathieu Pater is muziektherapeut en werkt voor Stichting Papageno. "Muziek helpt autistische kinderen zich te ontwikkelen en contact met hun omgeving te maken", vertelt hij. Zelf geeft Pater al zo’n tien jaar muziektherapie aan huis.

Samen muziek componeren

En nu is er de app. "Daarmee kunnen kinderen met elkaar een muziekstuk componeren", vertelt Pater. "De een maakt bijvoorbeeld de baslijn en de ander kan daar in de cloud weer een pianolijn bij maken."

Een belangrijk doel van de app is om contact te maken met leeftijdsgenoten. "Je ziet dat autistische kinderen na schooltijd weinig vriendjes zien. Om hun sociale network uit te breiden, hebben we deze app bedacht. Kinderen maken samen een liedje, zonder dat daar taal of face-to-face contact aan te pas hoeft te komen."

Het is de bedoeling dat het contact niet alléén online blijft. Ook ‘in het echt’ wil de stichting bijeenkomsten organiseren. "In eerste instantie is dit een digitale uitbreiding van ons werk, maar we zullen de kinderen elkaar ook laten ontmoeten." Op 15 april vindt de grote lancering van de app plaats in het Concertgebouw.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.