Zwangere vrouwen met weinig vitamine D in hun bloed hebben een verhoogde kans op het krijgen van kinderen met autisme. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum onder ruim 4000 6-jarige kinderen en hun moeders. 

Bij 80 kinderen met een autistische stoornis bleken de moeders een groot tekort aan vitamine D te hebben. Vooral allochtone vrouwen blijken een grotere kans te hebben op het krijgen van een autistisch kind. Volgens hoogleraar psychiatrie en hoofdonderzoeker Henning Tiemeier valt dat te verklaren doordat hun huidskleur donkerder is en ze vaker bedekkende kleding dragen. Hierdoor nemen ze minder zonlicht op, de belangrijkste natuurlijke aanmaker van vitamine D.

Tiemeier adviseert zwangere vrouwen dan ook dringend om vitaminetabletten te slikken. Gynaecoloog Jitze Duk heeft al jaren, met name allochtone zwangere vrouwen, op zijn spreekuur die te kampen hebben met ernstig vitamine D tekorten. Hij vindt dat de overheid veel actiever moet benadrukken hoe belangrijk vitamine D is. 

Download