De ene 70-plusser is de andere niet. Daarom kijken ziekenhuizen steeds uitgebreider naar de conditie van patiënten boven de 70. Artsen willen meer onderzoek naar de beste behandeling voor deze patiënten.

Zij doen dit samen met Zonmw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek, en de grootste seniorenorganisatie van Nederland: KBO-PCOB.

Soms verbetering, soms verslechtering

Veel onderzoek naar de uitkomsten van medische behandelingen is namelijk gedaan bij jongere patiënten, terwijl we steeds ouder worden. Een toenemend aantal ouderen belandt met meerdere aandoeningen in het ziekenhuis.

Soms gaat het om acute behandelingen, soms om behandelingen tegen kanker of om nierdialyse. Voor de ene 70-plusser kan zo'n behandeling verbetering betekenen, maar voor anderen misschien wel een verslechtering. Dit kan zo zijn als bijwerkingen hevig zijn of wanneer de behandeling om een heel andere manier van leven vraagt.

Lees ook

Kwetsbaarheidstest voor 70-plussers

Ziekenhuizen raken, van Leiden tot Maastricht, steeds meer gewend aan het doen van uitgebreide testen die voorafgaan aan een behandeling. Als een 70-plusser bijvoorbeeld voor de keuze staat om nierdialyse te ondergaan, dan wordt er eerst gekeken of die patiënt wel vitaal genoeg is.

Internist-geriater Simon Mooijaart (LUMC): "Sommige 70-plussers zijn overduidelijk vitaal. Zij kunnen ook best een ingrijpende behandeling doorstaan. Anderen zijn duidelijk niet vitaal. Hen wordt een behandeling afgeraden, omdat ze er naar verwachting vooral schade van zullen ondervinden. Dan heb je nog een groep die in het grijze gebied zit tussen vitaal en niet-vitaal. Bij die mensen is het van belang om te onderzoeken of ze wel of geen baat zullen hebben bij een behandeling."

Overbehandeling én onderbehandeling voorkomen

Volgens Mooijaart draait het niet alleen om het tegengaan van overbehandeling bij ouderen. "Het gaat ook om onderbehandeling." Soms blijkt iemand namelijk fitter dan je op grond van de ziektes die hij of zij met zich meedraagt zou denken.

Met de oproep willen de artsen, Zonmw en seniorenorganisatie KBO-PCOB duidelijk maken dat meer onderzoek naar het effect van medische behandelingen bij ouderen noodzakelijk is om te komen tot de juiste behandeling. Dat moet er één zijn die de oudere verbetering oplevert in plaats van verslechtering. De keuze voor een behandeling wordt in overleg met de patiënt bepaald. Volgens Mooijaart is het daarbij ook van belang dat wat de patiënt belangrijk vindt in zijn of haar leven wordt meegenomen in het overleg.

Radio-interview: Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg en verpleegkundige, over de oproep tot meer onderzoek naar behandeling bij ouderen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.