Art Rocks is een wedstrijd waarbij muzikanten zich laten inspireren door kunstwerken. Zeven toonaangevende musea hebben samen vijftig kunstwerken geselecteerd waar deelnemers een nummer bij kunnen schrijven. 

Het Drents Museum en het Tropenmuseum zijn twee van die deelnemende musea. Zij constateren dat hun bezoekend publiek vergrijst. De musea maken er geen geheim van dat de wedstrijd een andere doelgroep moet aanspreken.

Om muzikanten op weg te helpen bij het vertalen van een kunstwerk naar tekst en muziek gaf een van de juryleden, Blaudzun, een aantal workshops. Hier legt hij uit hoe je tot een interpretatie van een kunstwerk komt. 

Gek op hip hop en rap

Colin Mooijman is een van de 200 deelnemers. Bij het schilderij Thalheim van kunstenaar Hermann Markard uit de collectie van het Drents museum schreef hij een rap. Als tiener en jonge twintiger was hij gek op hip hop en rap.

LEES OOK:

Maar hij stopte plotseling omdat hij niet meer durfde. Het schilderij deed hem doen beseffen dat het leven tijdig is. "Die inspiratie heb ik gebruikt om het nummer te schrijven. Het heeft me de kracht gegeven te durven publiceren."

Deze week hebben een aantal muzikanten te horen gekregen dat ze door zijn naar de museumronde, waaronder Colin. In november en december treden de artiesten, met band en boxen, op in het museum naast hun uitgekozen werk. De winnaar wordt op 23 januari 2019 in de artiestentempel Paradiso bekendgemaakt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.