"Als je de taak hebt onafhankelijk te zijn en je bent dat niet, dan moet je verdwijnen." Arnold Karskens, oprichter van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland, vindt dat de hoofdredacteur van de NOS door de minister ontslagen moet kunnen worden.

Karskens houdt al jaren een 'zwartboek' bij op zijn weblog, waarin hij de NOS zegt te betrappen op 'stelselmatige vooringenomenheid'. Karskens vermoedt een bepaald beleid achter de berichtgeving van de NOS.

'NOS voert taak slecht uit'

Volgens Karskens noemt de NOS een aanslag op een kerk stelselmatig een 'explosie', en een aanslag op een moskee 'terrorisme'. De oprichter van omroep Ongehoord Nederland vindt daarom dat de NOS haar taak slecht uitvoert, en dat moet volgens hem leiden tot het ontslag van de hoofdredacteur.

"Als een burgemeester niet functioneert, vliegt hij er ook uit. De NOS wordt uit de algemene middelen betaald, dus waarom zou de minister de hoofdredacteur niet kunnen ontslaan?", vraagt hij zich hardop af in gesprek met EenVandaag.

Arnold Karskens: 'De minister moet de hoofdredacteur van de NOS kunnen ontslaan'
info

Hoofdredacteur NOS: 'Verbijsterend'

In een reactie op dit artikel laat hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS weten dat 'het verbijsterend is dat een journalist pleit voor het afschaffen van de journalistieke onafhankelijkheid, door de positie van de hoofdredacteur van de NOS afhankelijk te maken van de politiek'.

Onafhankelijk?

Moet de journalistiek volgens Karkens dan niet juist onafhankelijk zijn, waar zijn nieuwe omroep zich hard voor maakt? "Maar dat is de NOS juist níet", zegt hij. "De hoofdredacteur houdt zich niet aan de taak die hij opgedragen heeft gekregen: onafhankelijk nieuws brengen. En dan is het simpel: je doet het goed of je verdwijnt."

Lees ook

Met journalistieke programma's van ledenomroepen, zoals EenVandaag of Brandpunt, heeft Karskens geen problemen. "Als zij het nieuws vanuit hun eigen bril bekijken, dan is dat prima. Dat is hetzelfde als opiniërende weekbladen. Over de Telegraaf zal ik bijvoorbeeld nooit een zwartboek maken. Maar als je zoals de NOS de taak hebt onafhankelijk nieuws te brengen, dan moet je dat ook doen."

Een rondje met de hond

Deze week spreekt EenVandaag-verslaggever Erik van Prooijen vier mensen die in 2019 in het nieuws waren. En dat doet hij niet alleen: hond Cooper loopt een rondje mee. Naast Arnold Karskens spreekt hij ook SP-leider Lilian Marijnissen, voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer en arbeidsrechtadvocaat Mirjam de Blécourt.

Cooper
Bron: EenVandaag
De hond Cooper
Verslaggever Erik van Prooijen vertelt in Radio EenVandaag over zijn 'interviews met hond'. Helpt het uitlaten bij het voeren van een goed gesprek?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.