"Op een gegeven moment snoof ik het de hele dag door." Wat 'onschuldig' begon op een feestje, veranderde voor Anton* in een jarenlange verslaving. De legale drug 3-MMC beheerste zijn leven. Nu is hij clean en helpt hij anderen.

De designerdrug 3-MMC heeft hetzelfde effect als XTC en cocaïne, maar is goedkoper en gewoon legaal te verkrijgen in webshops. Vooral in Oost-Nederland is de drug onder jongeren erg populair. "Ik kon er makkelijk aankomen via het internet", vertelt de 23-jarige Anton.

'Meteen verkocht'

"Toen ik 18 was, werd het me aangeboden tijdens een hardcore feestje", vertelt Anton. "Ik was meteen verkocht. Het werkte als XTC, alleen zonder de bijwerkingen." De drug gaf hem zelfvertrouwen: "Vroeger was ik heel onzeker, maar niet als ik gebruikte."

Al snel kon hij niet meer zonder. Aan de drug komen was erg makkelijk. "Je kan het gewoon bestellen bij webshops. Op een gegeven moment snoof ik het de hele dag door."

Lees ook

'Ik verloor alles, maar bleef gebruiken'

Dat hij verslaafd was had Anton lang niet door. Ook dacht hij dat het gebruik van 3-MMC niet schadelijk zou zijn. "Op Google kon ik er niets over vinden." Maar toen hij een dag geen 3-MMC gebruikte, begonnen de ontwenningsverschijnselen: "Ik voelde me slap, kreeg schokjes overal in mijn lijf."

De drug begin voor problemen te zorgen in zijn persoonlijk leven: "Ik raakte mijn baantjes kwijt en had voortdurend ruzie met mijn ouders." Die ruzie liep zo hoog op dat hij op straat werd gezet: "Ik had ineens geen inkomen, geen onderdak en geen ouders meer." Toch was zijn verslaving sterker. "Ik verloor alles, maar bleef gewoon 3-MMC gebruiken."

Anton vertelt over zijn verslaving aan 3-MMC: 'Ik ging soms gewoon door tot het op was'

Compleet naar de afgrond

"Het is een ontwrichtende drug. Het helpt jongeren compleet naar de afgrond," vertelt Ellen Veldkamp. Als verpleegkundig specialist ziet ze veel jongeren binnenkomen met een 3-MMC-verslaving. Het zijn verslavingsklinieken als Tactus in Zwolle, waar Ellen Veldkamp werkt, die zien dat jongeren in Oost-Nederland de drug 3-MMC steeds meer gaan gebruiken.

Veel jongeren hebben volgens haar niet door hoe verslavend de drug is. Bij het gebruik voelen ze zich euforisch, en dat gevoel willen ze steeds weer opwekken. Als ze vervolgens even geen 3-MMC gebruiken, worden ze somber. Veel van hen krijgen angst- en paniekaanvallen of zelfs hallucinaties.

Eindelijk clean

Na een intensieve behandeling bij Tactus is Anton sinds een jaar clean. Hij heeft inmiddels weer contact met zijn ouders, gaat naar school en doet nu vrijwilligerswerk.

Door zijn verslaving kent hij het effect van de drug maar al te goed. "Ik vind het belangrijk om jongeren te waarschuwen voor deze drug", vertelt hij. "Het maakt heel veel kapot. Ik hoop dat mijn verhaal jongeren inspireert om hulp te zoeken, of nog beter, helemaal van de 3-MMC af te blijven."

*De echte naam van Anton is bekend bij de redactie.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.