Een optimistisch geluid over kindermishandeling. Het klinkt gek, maar dat is wat de Optimist van vandaag laat horen. Annette van der Knaap spreekt uit eigen ervaring en doet een emotionele oproep: mensen, leef met elkaar mee. "Zo maken we elkaar veerkrachtig."

Ze groeide op in een gezin dat voor de buitenwereld perfect leek. “Men zag ons als een keurige familie.” Maar dat was alleen maar schijn. Van binnen hield Annettes vader met harde hand zijn gezin in het gareel. “Mijn vader had een heel kort lontje. Als iets niet beviel, dan werd er meteen geslagen.”

Optimist Annette van der Knaap bij Radio EenVandaag

Ontploffen

Ondanks haar moeilijke jeugd is Annette niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze geeft tegenwoordig lezingen en doet vrijwilligerswerk om kindermishandeling een halt toe te roepen. Maar het heeft wel even geduurd voordat ze kwam waar ze nu is. “Je bent niets waard als kind. Je bent een ding. En dat had consequenties.”

Zo is ze vaak ontslagen, had ze relatieproblemen en was ze lang bang om niet voor vol aangezien te worden. “Als je een normaal gevoel van eigenwaarde hebt, dan kun je op een normale manier voor jezelf op komen.” Maar dat kon Annette niet. “Ik kon opeens ontploffen.”

Veerkracht

Volgens Annette noemt de overheid al jarenlang hetzelfde getal als gaat om het gevallen van kindermishandeling in Nederland: 120.000. “Maar de werkelijkheid is volgens mij veel groter. Gezinnen met een mooie buitenkant, daar zijn er heel veel meer van. Maar die blijven allemaal onder de radar.”

In haar toespraak betoogt Annette van der Knaap dat tegenslag ons de gelegenheid biedt om veerkracht te ontwikkelen. Ook een tegenslag als fysiek geweld meemaken als kind. Maar daar moeten anderen bij helpen. “Bijvoorbeeld door te zeggen: dit is héél erg, maar dit is niet normaal en het is niet jouw schuld. Dat is enorm waardevolle informatie.”

Haar boodschap is dan ook: leef als mens mee met een ander. “Dan kan er weer zicht ontstaan op de zonnige kanten van het leven. En zelfs oud verdriet kan zo nog verwerkt worden tot veerkracht.” Meer over het onderwerp van Annettes betoog is te vinden op haar website.

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.