Anne Marie van Veen overleed op 46-jarige leeftijd aan longkanker. Ze deed in 2016 aangifte tegen de tabaksindustrie, omdat ze wilde voorkomen dat kinderen in de toekomst verslaafd raken en ziek worden. Ze wordt vandaag in besloten kring begraven.

"Niemand kiest ervoor om zo ziek te worden", zei de ongeneeslijk zieke Annemarie in 2016. Ze begon met roken op haar 15e en wilde graag stoppen, maar dat lukte niet. De moeder van vier kreeg op haar 43ste de diagnose longkanker.

Bewust verslaafd gemaakt

Van Veen betoog dat pubers bewust verslaafd gemaakt worden door tabaksproducenten. "Kinderen worden ingezet om dode rokers te vervangen", zei ze. Ze zocht medestanders en die vond ze uiteindelijk. Aanvankelijk hoorde ze vooral: 'Het is je eigen schuld', maar het onbegrip veranderde in steun. De aanklacht? De Nederlandse tabaksindustrie industrie luidt benadeelt de gezondheid van mensen opzettelijk.

Lees ook

Volgens Van Veen en strafrechtadvocate Bénédicte Ficq is bewezen dat tabaksfabrikanten willens en wetens schade toebrengen aan de gezondheid van rokers. Dit omdat de sigarettenindustrie verslavende stoffen, waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken, blijven gebruiken. Tot een strafzaak kwam het uiteindelijk niet. Eind vorig jaar oordeelde het gerechtshof dat de tabaksindustrie zich ondanks alles aan de regels houdt. Een ander boegbeeld van de strafzaak, Lia Breed, overleed in februari op 68-jarige leeftijd.