Ophef over de keuze van de Duitse spoorwegen om een trein te vernoemen naar Anne Frank. Het publiek kon namen aandragen voor de nieuwe trein. De vervoerder koos uiteindelijk voor de naam Anne Frank, omdat zij staat voor tolerantie, verdraagzaamheid en het accepteren van andere culturen.

Uit 19.000 suggesties selecteerde een jury 25 inzendingen, onder wie Willy Brandt, Ludwig van Beethoven, Marlene Dietrich en dus ook Anne Frank. Er ontstond veel ophef over het idee. Veel mensen op twitter begrijpen niets van de keuze. De combinatie Anne Frank en een trein is pijnlijk.

Maar het publiek mee laten denken gaat wel vaker mis. In het verleden liet een Brits instituut mensen meedenken over de naam van een nieuw poolschip. Resultaat: Boaty McBoatface, echte droge Britse humor. Afgelopen weekend was het in de VS Halloween en op de site van Amazon wordt wel een heel bizar pakje verkocht.

Vorige week verspreidden supporters van Lazio Roma nog stickers van aartsrivaal AS Roma. De Italiaanse voetbalbond en clubs reageerden daarop door in Italiaanse stadions een passage van het dagboek van Anne Frank voor te lezen.

De Deutche Bahn bevestigde vandaag aan NRC dat de keuze voor de naam definitief is en dat ze juist vanwege de geschiedenis het niet netjes vinden om uit alle suggesties alleen de naam van Anne Frank niet te gebruiken.