Drukke tijden breken aan voor Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. Na de enorme verkiezingswinst van 20 maart neemt zij plaats in de Eerste Kamer en in de provincie Noord-Holland. Daarnaast blijft ze ook fractievoorzitter voor Forum in Amsterdam.

Nu is er enige onrust ontstaan. Het uitvoeren van maar liefst drie verschillende politieke functies, zou dat wel kunnen en mogen? Bij verschillende twitteraars heeft het de wenkbrauwen doen fronsen. Nanninga antwoordde en zei er zelf totaal geen problemen mee te hebben: "Wij FVD'ers zijn dol op hard werken."

'Geen drempels'

Kan het gewoon: drie politieke functies tegelijk vervullen? Volgens Henk Bouwmans van de Vereniging van Raadsleden doet Nanninga helemaal niets fout. "Staatsrechtelijk zijn er geen drempels. De wet schrijft voor dat je dit soort functies prima naast elkaar mag bekleden."

Bouwmans heeft als directeur van de Vereniging van Raadsleden onderzoek gedaan naar de hoeveelheid werk die gemeenteraadsleden verrichten. "Gemiddeld besteden Nederlandse gemeenteraadsleden 16 uur per week aan hun raadswerk. Maar in grote steden ligt dat getal doorgaans hoger. Zeker in een stad als Amsterdam", zegt Bouwmans.

Lees ook

Onderschatting

Dat beaamt ook fractievoorzitter voor de PvdA in Amsterdam Sofyan Mbarki: "Als beginnend raadslid onderschatte ik de hoeveelheid werk al enorm. Toen was ik er toch vaak al 30 uur per week mee bezig. In een stad als Amsterdam met de media die altijd over je rug meekijkt: dat vraagt vaak meer van raadsleden dan ze vooraf denken."

Henk Bouwmans twijfelt of die 'workload' Nanninga op een gegeven moment parten kan gaan spelen: "Annabel Nanninga is verstandig genoeg om haar tijd zo goed mogelijk te verdelen. Maar als je ook overal deel van uit wil maken van het bestuur en het beleid wil vormgeven, dan vraagt dat om extra overleg en weer extra tijd. Dat is wel ingewikkeld."

Het mag, maar lukt het ook?

Het gaat dus niet om mogen, maar vooral om volhouden. Annabel Nanninga mag gewoon al haar functies bekleden, maar de tijd moet uitwijzen of het haar ook allemaal even goed lukt.

Nanninga is overigens niet de eerste politica die verschillende politieke functies met elkaar combineert. PVV'er Alexander van Hattem zetelt ook in de Eerste Kamer, is lid van Provinciale Staten Noord-Brabant en is gemeenteraadslid. Ook oud-VVD'er Jos van Rey was in het verleden actief in zowel de Tweede Kamer als de gemeenteraad.

Feit of Fictie: Kun je echt op drie politieke fronten actief zijn?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.