Anita Bosman lijdt aan nierfalen, maar wil leven en het liefst zo gezond mogelijk. Voor een nieuwe nier was haar gezondheid te broos, dus moet nierdialyse uitkomst brengen. De vraag is of zij wél fit genoeg is om die behandeling te ondergaan.

Om er achter te komen of patiënten van boven de 70 jaar een nierdialyse aankunnen, wordt tegenwoordig in veel ziekenhuizen uitgebreid getest of zij fit genoeg zijn. Het levert bij mensen als Anita Bosman veel onzekerheid op.

Gezondheid te broos voor niertransplantatie

Anita's gezondheid laat te wensen over: ze heeft al jaren last van hartproblemen en diabetes. Die aandoeningen veroorzaken nog andere problemen zoals slecht zien en, inmiddels, nierfalen. Dat laatste is een probleem. Als je nieren niet goed werken, dan móet daar iets aan gedaan geworden.

Het liefst had Anita een nieuwe nier gekregen, want daarmee is de kans op lang leven het grootst. Een jaar lang hoopte ze hierop en werd de optie 'transplantatie' onderzocht. Haar echtgenoot zou een nier doneren; ze hadden een 'match'. Maar voor niertransplantatie bleek Anita's gezondheid uiteindelijk te broos.

Lees ook

'Dialyse dus'

Eenmaal bijgekomen van de teleurstelling staat Anita voor de keuze of ze zou willen beginnen met nierdialyse. Dat is een ingrijpende behandeling waarvoor je gedisciplineerd moet leven en waarbij je, bijvoorbeeld, niet meer spontaan op vakantie kunt gaan. Toch is voor Anita de keuze snel gemaakt, ze wil leven en ze wil zich zo goed mogelijk voelen: dialyse dus. Maar omdat ze 72 jaar is en verschillende ziektes heeft, is het nog spannend of ze een dialysebehandeling zal krijgen.

In het ziekenhuis in Maastricht wil men eerst vaststellen of ze hiervoor wél fit genoeg is: geestelijk en lichamelijk. Er volgt een periode van geheugentests, spiertesten en vragen over haar thuissituatie: zijn er mensen die haar kunnen helpen? Kan ze onthouden welke handelingen ze zelf moet verrichten bij dialyse? Anita vindt het confronterend dat haar leeftijd zo'n grote rol speelt, ze voelt zich namelijk nog jong. "80 kan ook jong zijn, het hangt van de persoon af."

Anita ondergaat verschillende tests om te bepalen of ze fit genoeg is voor nierdialyse.

Het is confronterend dat je leeftijd zo'n rol speelt, ik voel me jong.

Fitter dan gedacht

De testuitslagen blijken goed; ondanks alle aandoeningen waar Anita mee moet leven is ze fit genoeg om te beginnen met dialyse. Een belangrijke factor daarbij is dat haar geheugen goed is en dat ze door haar diabetes al allerlei praktische vaardigheden heeft ontwikkelt. Ze kan goed met ziekte omgaan en kan zelf semi-medische handelingen uitvoeren.

Bovendien heeft ze mensen in haar omgeving om op terug te vallen en die haar kunnen helpen, ze hoeft niet alles alleen te doen. Dit alles maakt dat de artsen inschatten dat de ingrijpende nierdialyse haar goed zal doen, terwijl sommige leeftijdgenoten er vooral schade of last van zouden ondervinden. Volgens de schattingen zal Anita Bosman tussen nu en 2 jaar beginnen met dialyse. Zelf denkt ze dat het over een jaar zo ver zal zijn.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.