André Rieu hoeft een boete van ruim honderdduizend euro voor het laten optreden van een groep minderjarige Roemeense muzikanten niet te betalen. Dat is vanmiddag bekend gemaakt. Volgens de rechter kan niet worden bewezen dat de productiemaatschappij van de wereldberoemde orkestleider de werkgever was van de buitenlandse muziekgroep.

De Roemeense muzikantjes, tussen de 13 en 16 jaar, speelden in de zomer van 2015 mee met een aantal concerten van Rieu en zijn orkest op het Vrijthof in Maastricht. Hij had ze daarvoor in Boekarest aan het werk gezien en wilde ze graag naar Nederland halen voor een gastoptreden.

De arbeidsinspectie greep in nadat duidelijk werd dat de kinderen na 23:00 uur nog niet van het grote podium waren verdwenen. De inspecteur stelde een boete vast van ruim tweehonderd duizend euro. De hoogte van dat bedrag werd door Rieu met succes bestreden en door de bestuursrechter teruggebracht naar ruim een ton. Vandaag schrapte de bestuursrechter de boete voor Rieu helemaal.

In 1984 was er ook volop discussie over een geval van kinderarbeid. Het ging om Danny de Munk die een hoofdrol had in de speelfim Ciske de Rat. Voor deze rol had de 14-jarige acteur een ontheffing gekregen. Maar de arbeidsinspectie stelde wel als voorwaarde dat hij niet teveel reclame mocht maken op televisie en zeker niet in de avonduren.

De inspectie greep dan ook in in toen bleek dat Danny de Munk was uitgenodigd voor de talkshow van Sonja Barend. Hij zou daar het populaire lied uit de film: ‘Ik voel me zo verdomd alleen' zingen. De ouders van De Munk en filmproducent Matthijs van Heijningen vochten het verbod aan voor de rechter in Utrecht. Maar die gaf de arbeidsinspectie gelijk. Toch was Danny de Munk de volgende avond te zien bij Sonja. Hij zat op de tribune in het publiek. Later kreeg de regisseur van de Sonja op Dinsdag, Ellen Blazer  hiervoor alsnog een voorwaardelijke boete van honderd gulden voor. 

Bekijk het fragment uit Sonja op Dinsdag hieronder: