Nederland is niet alleen één van de grootste drugsproducenten van de wereld, ook wordt er veel drugs gebruikt in ons land. In de hoofdstad worden er dagelijks 30.000 lijntjes cocaïne gesnoven, zo schrijft Bert Wagendorp in een column in De Volkskrant. Heeft hij daar gelijk in?

Riool als meetlat voor cocaïnegebruik

Het cocaïnegebruik in de hoofdstad wordt gemeten door middel van een rioolanalyse. "Wij meten de hoeveelheid cocaïne die wordt aangevoerd naar de waterzuiveringsinstallatie van Amsterdam", zegt Pim de Voogt. Hij is hoogleraar natuurwetenschappen aan de UvA en verbonden aan kennisinstituut KWR en onderzocht het rioolwater in Amsterdam op restanten van drugs. "In dat afvalwater zitten restanten van urine, waarin weer de producten die in je lijf worden gevormd als je cocaïne gebruikt worden uitgescheiden terechtkomen." In 2017 was uit het Amsterdamse rioolwater af te lezen dat er in de hoofdstad dagelijks ongeveer 2 kilo pure cocaïne wordt gebruikt.

Versnijding van de cocaïne

Cocaïne wordt in principe nooit puur gebruikt maar versneden met levamisol, pijnstillers, cafeïne en andere versnijdingsmiddelen. "De kwaliteit van de cocaïne die in Nederland gebruikt wordt is relatief goed in vergelijking met andere landen", weet Guido van Diepen. Hij is verbonden aan drugsvoorlichtingsorganisatie Mainline en legt uit hoeveel aan versnijdingsmiddelen er in de cocaïne zit dat in Nederland wordt gebruikt. "Je kan zeggen dat de cocaïne in Nederland gemiddeld voor twee derde bestaat uit cocaïne, en voor een derde uit versnijdingsmiddelen."

"De rioolanalyse in Amsterdam komt dus overeen met 2,9 kilo straatcocaïne”, bevestigt hoogleraar Pim de Voogt. "Hierbij wordt rekening gehouden met de versnijding van de cocaïne."

Hoeveel lijntjes?

Hoe vertaalt 2,9 kg zich naar lijntjes cocaïne? Belangrijk is te onderstrepen dat het nemen van een gemiddelde van een lijntje coke erg lastig is. De één gebruikt meer dan de ander, en bovendien worden ook sleutels gebruikt voor het innemen van de drugs."Daarnaast is er een groep die coke rookt in plaats van snuift", zegt Van Diepen. "Het Trimbos-instituut meldt dat er gemiddeld 83 milligram in een lijntje cocaïne zit. Als ik dat getal gebruik komt ik op 35.000 lijntjes uit per dag", berekent De Voogt.

Er worden gemiddeld dus zelfs méér lijntjes gesnoven dan Wagendorp benoemt in zijn column. Daarbij moeten we benadrukken dat het gemiddelde gewicht van een lijn coke erg moeilijk te bepalen is. Verschillende drugsvoorlichtingsorganisaties bevestigen dat 83 milligram per lijntje erg ruim is, dus het verbruik in Amsterdam gaat om een minimum van 35 duizend lijntjes per dag, mogelijk zelfs meer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.