De opdracht van president Trump voor de termijn van ambassadeur Pete Hoekstra in Nederland is duidelijk: “We willen dat Nederland meer investeert in de VS en wij willen meer banen voor Amerikanen.” Maar Hoekstra’s eerste weken in Den Haag gingen niet over rozen. Hoekstra kijkt er niet graag op terug. 

De ambassadeur typeert zijn start in Nederland als 'teleurstellend'. “Wie wil er nu zo beginnen?” Hoekstra wordt na zijn aankomst in Den Haag in januari door journalisten het vuur na de schenen gelegd over uitspraken die hij eerder deed over ‘no go zones’ in Nederland. 

Op een conferentie had hij gezegd dat daar auto’s en politici in brand worden gestoken. In een interview met NOS-verslaggever Wouter Zwart ontkent Hoekstra dat hij die uitspraken gedaan zou hebben. Enkele dagen later biedt de kersverse ambassadeur zijn excuses aan over de uitspraken. Inmiddels zegt hij ervan geleerd te hebben. Maar hij wil niet zeggen wat hij er dan precies van geleerd heeft. “Dat heb ik geïnternaliseerd,” aldus Hoekstra.

Ambassadeur in geboorteland

Pete Hoekstra spreekt enkele woorden Nederlands. “Je geboorteland vergeet je nooit.” Zijn ouders verlaten Groningen in 1956 om zich te vestigen in Michigan. In het Nederland van de jaren ’50 zien ze te weinig kansen voor hun opgroeiende kinderen. Nu, 61 jaar later, woont hun jongste telg weer in Nederland. Nadat Pete Hoekstra als ervaren congreslid actief is in het campagneteam van Donald Trump, wordt hij geschikt bevonden om ambassadeur te worden. Volgens Hoekstra weet zijn president goed wat het Amerikaanse volk wil. “Veel Nederlanders zijn op vakantie naar New York en Washington en San Francisco geweest. Dan ken je maar een deel van Amerika. Donald Trump begrijpt de VS als een geheel. Ook mijn thuisstaat Michigan.”

Hoekstra groeit op in Holland, Michigan. Een gereformeerde kolonie die in de 19e eeuw wordt gesticht door Nederlanders. In de jaren ’90 neemt hij, inmiddels volledig geïntegreerd, een plek in in het Amerikaanse congres voor de Republikeinse partij. Hij behoort tot de conservatievere vleugel. Hij is bijvoorbeeld tegen abortus en voor wapenbezit.

Het recht op wapenbezit is onderdeel van de grondwet

Dat laatste was het afgelopen jaar een heet hangijzer in zijn thuisland. Na de zoveelste dodelijke schietpartij op een school gingen honderdduizenden betogers in mei de straat op, om te protesteren tegen de wapenwetgeving. Amerikaanse scholieren claimen de woorden ‘onze gedachten en gebeden zijn bij jullie’, niet meer te kunnen horen. Volgens hen is het nu tijd voor daden. Toch is dat volgens Hoekstra nog geen reden om de wet aan te passen: “In Nederland wordt er heel anders tegen wapenbezit aangekeken. In de VS ligt het recht op wapenbezit al sinds jaar en dag verankerd in de grondwet. Dat veranderen is heel ingewikkeld, zo niet onmogelijk.”

De ambassadeur ergert zich eraan dat er vanuit Nederland vaak kritiek klinkt op het beleid van president Trump. “Bijvoorbeeld over migratie. Het scheiden van ouders en kinderen gebeurde ook al onder Obama. Dat is geen beleid van Trump. De EU stuurt ook schepen met migranten terug de Middellandse Zee op. Migratie is iets waar zowel de VS als de EU mee moeten dealen.” 

Bekijk ook:

‘Soms moeten we bot zijn tegen onze bondgenoten’

Volgens Hoekstra hoeven Europese leiders zich niet zo druk te maken over de toon die Trump tegen hen aanslaat. Ook op de NAVO-top van vorige week joeg hij weer verschillende leiders op de kast. Hij eiste op ondiplomatieke wijze dat de Europeanen hun defensie-uitgaven flink verhogen en suggereerde dat Duitsland een ‘gevangene’ is van Rusland.

“Zoals de Nederlanders zouden zeggen: soms moeten we misschien bot zijn tegen onze bondgenoten. Dit zijn tijden waarin we ons met militaire uitdagingen en economische uitdagingen geconfronteerd zien. Dus we moeten die gesprekken op een directe manier voeren, juist om ons sterker te maken. Trump begrijpt dat we voor een sterke VS, ook een sterk Europa nodig hebben.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.