De schietpartij in Orlando, waar zaterdagnacht zeker vijftig doden vielen en ruim vijftig gewonden, is de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit. De Verenigde Staten zijn in rouw: vlaggen op het Witte Huis en overheidsgebouwen gaan halfstok.

De schutter bestormde de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en pistool. Er volgde een schotenwisseling met een agent in burger, die naast zijn werk voor de politie als beveiliger in de club werkte. Na de eerste schietpartij nam de dader een aantal mensen in gijzeling. Het arrestatieteam greep uiteindelijk rond 05.00 uur in. Een van de agenten werd daarbij getroffen, maar zijn helm redde zijn leven. De dader werd doodgeschoten.

Het bloedbad van Orlando was volgens de Amerikaanse president Barack Obama ‘een daad van terreur en van haat. We weten genoeg om dat te kunnen zeggen', zei Obama zondag in een toespraak op het Witte Huis.

Dader

Vrouwen. Zwarte mensen. Mensen die andere religies aanhangen. Omar Mateen, de man die zondag tientallen mensen vermoordde in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando, was constant boos en had een hekel aan allerlei bevolkingsgroepen. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen van onder meer zijn ex-vrouw en oud-collega's

De schutter van Orlando was bekend bij de Amerikaanse federale politie FBI. Van Omar is bekend dat hij een Amerikaanse staatsburger is, met Afghaanse wortels. Hij werd geboren in 1986 in de staat New York. Hij woonde in Port St. Lucie, 170 kilometer ten zuidoosten van Orlando.

De vader van de dader vertelde tegen de nieuwszender dat hij niet gelooft in een religieus motief. Hij zei dat zijn zoon zich een keer extreem had geërgerd toen hij twee mannen in het openbaar had zien kussen. ,,Zij doen dat en mijn zoon ziet toe'', zou Omar hebben gezegd.

Nieuwszender NBC zei op Twitter dat de verdachte alarmnummer 911 had gebeld voordat hij met schieten begon. Hij zou daarbij geroepen hebben dat hij 'trouw zwoer aan Islamitische Staat'.

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.