Is alcohol nou goed voor je, slecht, of heel slecht? Uit een publicatie van het Britse medische tijdschrift The Lancet blijkt dat één glas per dag ook al slecht voor je kan zijn. Maar hoe serieus moeten we dit soort onderzoeken nemen?

De schadelijke effecten van alcohol op je lichaam zijn volgens dit nieuwe onderzoek vergelijkbaar met die van roken. Uit het onderzoek blijkt dat 0 tot 5 glazen per week geen verkorting van je leven geeft. Maar 5 tot 10, dus ongeveer één glas per dag, kost je al een half jaar. In het onderzoek is vooral gekeken naar hart- en vaatziekten. Tot nu toe was onduidelijk of een beetje (gematigd) drinken daar nou wel of niet goed voor was. Nu is dat duidelijk: het is niet goed. Door te drinken, verhoogt de kans op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk en een scheur in de aorta. Dat kan allemaal dodelijk zijn.

Eerder dit jaar kwam het Nederlandse Trimbos Instituut met vergelijkbare conclusies. “Aan het drinken van alcohol is altijd een zeker risico verbonden. Zo kan ook regelmatig gebruik van kleine hoeveelheden leiden tot gewenning en teveel drinken”, meldden ze in januari.

Kijk & Lees ook:

Onderzoekers hebben niet altijd gevaar gezien in het drinken van alcohol. Tot ver in de jaren '80 werd gedacht dat alcohol veel minder kwaad kon. Onderzoeksinstituut TNO adviseerde in 1986 bijvoorbeeld zo'n vier glazen per dag te drinken. Niet meer, maar minder hoefde ook niet.

Krant alcohol
'Vier glazen per dag kan geen kwaad'

Ondanks alle nieuwe inzichten over de schadelijke gevolgen van alcohol, blijven we vrolijk doordinken. In januari bracht het Trimbos instituut een onderzoeksresultaat naar buiten waaruit blijkt dat 60% van de Nederlanders meer glazen alcohol drinkt dan de norm van één glas per dag.

Kijk & Luister ook:

Deze twitteraar weet uit het nieuwe onderzoek toch iets positiefs te halen: ‘Als je bereid bent een jaartje minder te leven, dan levert dat je 17,5 duizend glazen alcohol op. Proost.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.