Artsen in Nederland zouden vaker alternatieve geneeskunde in moeten zetten. Dit concludeert onderzoeksorganisatie ZonMw in een rapport dat vandaag verschijnt. Verschillende medici en ziekenhuisbestuurders hebben hieraan meegewerkt.  

Behandelingen als acupunctuur en ontspanningstherapieën zouden veel vaker toegepast moeten worden. De organisatie benadrukt dat het alleen gaat om alternatieve zorg waar de effectiviteit van bewezen is. ‘Het zou een schande zijn als we zorg die wel werkt de patiënt onthouden’, aldus hoogleraar chirurgie Hans Jeekel vandaag in dagblad Trouw

Hans Jeekel verwacht dat de meeste alternatieve geneeskunde niet aan de voorwaarden zullen voldoen. Nederlanders geven te veel geld uit aan zorg die vaak niet werkt of soms zelfs verkeerd uitpakt.

Voorbeelden van complementaire zorg die volgens het rapport wel werken zijn onder andere: voedingssupplementen bij het voorkomen van veroudering, therapieën gericht op lichaam en psyche die pijn en stress verminderen, acupunctuur, chiropraxie en muziektherapie. 

Het voorstel is om bewezen effectieve alternatieve zorg te vergoeden via de zorgverzekering. Dit is relatief goedkoop doordat medicijnen minder duur zijn. Hierdoor kan er op andere zorg bespaard worden. De artsen betrokken bij het rapport van ZonMw richten een onderzoeksgroep op, om te onderzoeken welke vormen van aanvullende zorg zinvol zijn om in te voeren.

Vanavond in EenVandaag een gesprek over het onderzoek met hoogleraar chirurgie Hans Jeekel en acupuncturist Harm Elsinga. Daarnaast vertelt erevoorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij Cees Renckens over de ineffectiviteit van alternatieve geneeskunde.