Over een half jaar speelt Nederland zijn eerste wedstrijd op het EK. Het is de vraag of Memphis Depay daar bij is, nu zijn kruisband is gescheurd. Orthopeed Jacco Zijl ziet het somber in: "Een tijdig herstel is niet op veilige wijze haalbaar."

"Vroeger stond er voor een revalidatie van zo'n blessure 9 maanden, tegenwoordig denken we eerder aan 12 maanden," vertelt Zijl, die de nodige profvoetballers op zijn behandeltafel heeft gehad. "De nieuw ingebouwde kruisband is nog lange tijd kwetsbaar. Dat is een biologisch proces, dat je niet met medicijnen kan versnellen."

"Carrière staat op het spel"

Zijl adviseert het herstel niet te overhaasten. "Als je een rare draaibeweging maakt en je laat je voet staan, dan scheurt je kruisband veel makkelijker na 5 of 6 maanden, dan na 9 tot 12 maanden."

En als het een tweede keer fout gaat met de kruisband, zijn de gevolgen ernstig. "Dan kan je bijna een streep door de carrière van zo'n voetballer zetten. Het is heel moeilijk om kwalitatief dan nog op niveau te komen. En Memphis is nog maar 25 jaar, hij heeft nog een hele carrière voor zich die hij op het spel staat als hij naar het EK gaat."

Memhis Depay afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Stade Rennais
Bron: AFP

Na 4 maanden weer op het veld

Toch zijn er ook succesverhalen van voetballers die het wel lukten om binnen een half jaar te herstellen van een kruisband blessure. Jeroen van de Camp van kennisplatform FC Kruisband houdt een database bij met de hersteltijd van voetballers na een gescheurde kruisband.

"Met name in de Italiaanse competitie nemen ze grote risico's. Arek Milik (spits van Napoli, red.) is het bekendste voorbeeld. Hij stond na 130 dagen alweer op het veld, nog geen vijf maanden later", zegt Van de Camp. De Poolse voetballer scheurde echter snel daarna opnieuw zijn kruisband af.

Lees ook

Succesverhalen

Andere voorbeelden die Van de Camp noemt zijn Chelsea spelers Antonio Rüdiger (135 dagen, red.) en Emerson Palmieri (150 dagen, red.). Bij hen pakte de relatief snelle comeback wél goed uit.

Zijl: "Als je een risico neemt kan het goed gaan. Veel patiënten van mij namen ook het risico, maar de groep bij wie het mis ging is veel groter dan het aantal succesverhalen."

Feit of fictie: een knieblessure kan binnen 5 maanden herstellen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.