Vegetarisch voedsel voor onze huisdieren is een groeimarkt. Maar wat voor mensen prima werkt, lijkt voor dieren niet altijd goed. "Als je echt vegetarisch wil, moet je je afvragen of je wel een kat in huis wil halen."

Dierenarts Tjerk Bosje plaatst grote vraagtekens bij de trend om huisdieren alleen plantaardig te laten eten. "Dat is geen goede ontwikkeling."

Dierenarts Bosje
Bron: EenVandaag
Dierenarts Tjerk Bosje

Webshop voor vegahuisdieren

Volgens Amerikaans onderzoek zouden alle huisdieren in de VS bij elkaar even veel vlees consumeren als de Franse bevolking in een jaar. Voor steeds meer mensen is het dan ook reden om hun huisdier plantaardig voedsel te geven.

Ondernemer Rick Scholtes is eigenaar van VegaVriend, een webshop voor vegahuisdieren. Hij begon 5 jaar geleden in zijn kelder en is inmiddels doorgegroeid naar een groot magazijn. Het toont aan hoe populair vegetarisch huisdiervoedsel is in Nederland.

Lees ook

Plantaardig varkensoor

Ricks producten bevatten rijst, maïs, graan of aardappelen. "Uiteindelijk gaat het erom dat er alles in zit wat ze nodig hebben en dat zit hier in", benadrukt hij. Hij toont een varkensoor waar honden op kunnen kauwen. "Het ziet eruit als een varkensoor, maar is helemaal plantaardig."

Ondernemer Rick Scholtes: "Het gaat niet alleen om de dieren, maar ook om het milieu"

'Beter dan ander voer'

Vleesproductie trekt een flinke wissel op het klimaat. Dat is, naast dierenwelzijn, een belangrijke reden voor Rick om vegetarisch dierenvoer te verkopen. Hij verwijst hierbij naar Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat een vijfde van het vlees in de VS geconsumeerd wordt door honden en katten.

"En waarom zou je niet voor een alternatief gaan als dat gewoon beschikbaar is?", vraagt hij zich hardop af. "Honden en katten vinden het over het algemeen hartstikke lekker", is zijn ervaring. "Misschien is dit wel beter dan ander voer."

'Geen goede ontwikkeling'

Dierenarts Tjerk Bosje is het daar niet mee eens. Hij noemt de trend 'geen goede ontwikkeling'. Hij wijst erop dat de problemen met honden- en kattenvoer de laatste decennia zijn opgelost. Maar, uitgebannen ziektes als blindheid, hartproblemen of vergroeiingen kunnen juist terugkomen als huisdieren vegetarisch eten krijgen.

Voor mensen is vegetarisch of veganistisch eten wat hem betreft prima, maar voor dieren ligt dat toch anders. "Wij kunnen veel stoffen zelf aanmaken. Een kat kan dat niet, dus móet hij vlees eten om bepaalde stoffen binnen te krijgen."

Dierenarts Tjerk Bosje: "Een kat kan niet zonder vlees"

Gehandicapte dieren

Volgens Bosje is het in het belang van het dier om dan maar helemaal niet aan huisdieren te beginnen. "Als je zelf vegetariër bent, moet je je afvragen of je wel een kat in huis moet nemen. Een kat kan namelijk niet vegetarisch leven."

"We hebben in het verleden katten met botontkalking gehad waarbij die botten zo ontkalkten dat er in de hele rug breukjes kwamen. Daardoor krijg je dus gehandicapte dieren." Leven op voedsel zonder vlees kan wat Bosje betreft wel, maar dan kun je beter op een ander dier overschakelen. "Als je echt van het vlees af wil, moet je een schildpad nemen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.