Melk, eieren, groenten en vlees direct van eigen land op je bord. Het kan tegenwoordig door zelf een eigen boerderij te runnen. En dankzij het fenomeen Herenboeren is het misschien wel makkelijker dan ooit. Het concept maakt de consument tot landheer. De initiatiefnemers hebben plannen om de komende jaren nog tientallen van dit soort Herenboerderijen uit de grond te stampen. 

Op een Herenboerderij delen ruim honderdvijftig tot tweehonderd huishoudens samen een boerderij. Na inleg van een startkapitaal van ongeveer 2000 euro wordt een gezin mede-eigenaar van de coöperatie die de boerderij runt. De boer komt in loondienst van de gezinnen. Als coöperatie beslissen de gezinnen gezamenlijk over alles wat er op en om het land wordt gedaan. En dus ook wat er uiteindelijk thuis op tafel komt. 

Contributie en loonwerk

Naast het startkapitaal betalen de leden ook jaarlijks contributie. Van dit bedrag wordt de jaarlijkse begroting van de boerderij gefinancierd. In dat bedrag zit het salaris van de boer (45.000 euro), de pacht, nieuw vee, eventueel machines en loonwerk. 

Dit jaar komt de contributie in Boxtel uit op elf euro (voor vegetariërs 6,50 euro) per persoon per week. Volgens de initiatiefnemers is het concept zo in trek omdat er steeds meer belang wordt gehecht aan weten waar ons eten vandaan komt en omdat wij graag duurzaam willen eten. Kort gezegd: we zijn steeds vaker ontevreden over kwaliteit en de oorsprong van het eten dat in de supermarkt te vinden is. Via de Herenboerderij verdwijnt een groot deel van het productieproces: het product komt rechtstreeks van de boer bij de consument terecht. 

Blauwdruk Herenboerderijen

In 2016 opende de eerste - en tot nu toe nog enige - Herenboerderij van Nederland in het Brabantse Boxtel. En met succes: het boerenbedrijf bestaat inmiddels uit 153 leden met aan het hoofd boer Geert van den Bruggen. Hij teelt verschillende soorten groenten en fruit en er lopen ook kippen, varkens en runderen rond op de boerderij. Deze plek dient bovendien als blauwdruk voor de nieuwe Herenboerderijen die zich de komende vijf jaar over het hele land zullen verspreiden. Inmiddels wordt het sociaal experiment ook gesteund door het Ministerie van Economische Zaken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.