Als elke vrouw een uur meer in de week zou werken, zijn de tekorten in de zorg en het onderwijs opgelost. Dat schrijft Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van Quote in zijn column in de Volkskrant. Het klinkt als een ideale oplossing.

"De bijdrage van Nederlandse vrouwen aan het bbp is op Italië, Oostenrijk en Ierland na het laagste van de EU", schrijft Schimmelpenninck. Of Nederlandse parttime werkende vrouwen het tekort in de zorg en het onderwijs echt kunnen oplossen, blijkt in theorie makkelijker dan in de praktijk.

In theorie kan het...

Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn, legt uit hoe dit in de praktijk werkt. "In Nederland werken 1,2 miljoen mensen in de zorg. Daarvan werken er 900.000 vrouwen in deeltijd. Bovendien heeft 60 procent van deze groep een deeltijdbaan van 25 uur per week of minder."

In zekere zin is zij het ook eens met de uitspraak van Schimmelpenninck. "Als er veel meer vrouwen veel meer zouden werken, dan is een groot probleem opgelost. Maar dat is wel een theoretisch oplossing." Voor het onderwijs zijn er minder cijfers bekend.

Lees ook

...maar in de praktijk is het moeilijk

Zowel Westerlaken als Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, zijn het met elkaar eens dat de praktijk weerbarstiger is. In de zorg is de werkdruk hoog en werk je met opgeknipte roosters. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat je zowel in de ochtend als in de avond moet werken. Wil je dat 36 uur per week doen? Dan ben je zeven dagen per week aan het werk. "Bovendien is 1 op de 4 vrouwen ook mantelzorger én hebben zij de meeste taken in het huishouden", vertelt Westerlaken.

Daarnaast zijn er wel een aantal vrouwen die aangeven dat zij meer uur willen werken. 70 procent staat ervoor open om meer te werken als de werkgever dat vraagt. In de praktijk vinden werkgevers het makkelijker om meer mensen met kleine contracten in te plannen, dan minder mensen met grote contracten. Mensen met kleine contracten zijn flexibeler in te plannen." Volgens Westerlaken gaat er veel energie naar het werven van de zorg, maar wordt aan de werknemers niet gevraagd: 'wil je meer werken?'

Oplossing?

Volgens FNV-voorzitter Kitty Jong hebben vrouwen vaak geen keus. "In Nederland is de kinderopvang matig geregeld en daarom blijven moeders noodgedwongen thuis." Maar er is ook positief nieuws. Inmiddels heeft het ministerie besloten om in het actieplan voor de zorg te kijken waar het contract met een uur kan worden verhoogd.

Toch is er volgens Jong maar één feitelijke oplossing. "In Nederland is een systeem- en een cultuurprobleem. Het beroep wordt pas aantrekkelijker als het salaris omhooggaat. Dan komen er vanzelf meer collega's, waardoor de werkdruk ook naar beneden kan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.