Ze maken de badkamer vies, je kan er ziek van worden en bij hoge temperaturen gaan vissen er dood van. Algen, een plantje waar de meeste mensen weinig mee op hebben. Over het algemeen gaan we ze te lijf met de meest agressieve schoonmaakmiddelen. 

Ten onrechte: want algen zijn extreem gezond, multi-inzetbaar en groeien het snelst van alle planten. Ze zitten vol met plantaardige eiwitten en zijn rijk aan proteïne en omega 3-vetzuren. Kortom, algen zijn een supergewas. 

Om die reden kijken universiteiten en bedrijven met grote belangstelling naar deze oudste plantensoort ter wereld. Zo onderzoekt de Wageningen University hoe algen op grote schaal zijn te kweken tegen een zo laag mogelijke prijs. 

Die lage prijs is belangrijk om de alg ook in lager ontwikkelde landen te kunnen verbouwen. En TNO heeft inmiddels een machine ontwikkeld waarmee algen volledig geraffineerd kunnen worden in eiwitten, proteïne, sporen, omega 3-olie, pigment en biodiesel. 

Hoe kunnen we in de toekomst de groeiende wereldbevolking blijven voeden? De komende weken zendt EenVandaag de 5-delige serie ‘9 miljard monden’ uit, over voedsel. Kijk eerdere afleveringen rechtsboven op deze pagina terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.