Jonge mensen die al maanden kampen met ernstige gezondheidsklachten, vermoedelijk door corona: het komt veel voor. Maar omdat er nog weinig bekend is over het verloop van de ziekte, kunnen artsen vaak niet helpen.

Luc Gelinck, internist-infectioloog in het HMC Westeinde in Den Haag, ziet veel patiënten worstelen met aanhoudende misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Maar ook hij heeft "meer vragen dan antwoorden."

Wel klachten, geen afwijkingen

Wat hij inmiddels wel weet, is dat de groep - veelal jonge mensen - met langdurige klachten door corona verschilt van de groep patiënten die met COVID-19 op de ic heeft gelegen. Gelinck: "Als iemand met COVID-19 op de ic belandt, doen we allerlei metingen. Bij zo'n patiënt zien we een sterke 'immuunactivatie'. Maar de eerste groep bestaat uit mensen die klachten hebben, zonder dat we afwijkingen vinden die wijzen op problemen met het afweersysteem."

"Er zijn dus mensen bij wie we niets kunnen vinden dat wijst op een infectie en dat maakt het zo ingewikkeld. Een ziekte is al heel lastig, maar als je klachten hebt zonder dat je er een label op kunt plakken, sta je met lege handen."

Mariëlle, Charissa en Patricia

Drie vrouwen die maar niet van corona afkomen, zijn Mariëlle, Charissa en Patricia. Ze vertellen wat hen is overkomen en welke klachten ze maar houden.

Alle drie werden ze eind maart getroffen door het coronavirus. Maar waar de meeste patiënten, die niet in het ziekenhuis belanden, na 2 weken zijn opgeknapt, geldt dat niet voor Mariëlle, Charissa en Patricia. "Ik zit in mijn negende week en kan niks."

'Fijn te merken dat ik niet alleen sta'

Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap signaleert dat veel jonge mensen langdurige klachten hebben door corona. Inmiddels is door patiënten een Facebookgroep in het leven geroepen, met inmiddels meer dan 8000 leden.

Gelinck herkent de verhalen op die pagina uit zijn eigen praktijk. Hij vergelijkt het verloop met andere infectieziektes, zoals Q-koorts, de ziekte van Lyme en de ziekte van Pfeiffer, waarbij mensen ook langdurig ziek zijn. "We weten dat als mensen dit hebben doorgemaakt, ze nog heel lang klachten kunnen houden."

Lees ook

Geen voorspellingen

Toch durft hij niet te voorspellen hoelang de klachten aanhouden: "COVID-19 bestaat te kort. Die kennis moet nog worden opgebouwd. Voor de gewone 'klachten' na een infectie, weten we op termijn dat het op termijn wel goed komt."

"We weten bijvoorbeeld van Pfeiffer dat het wel goed komt. Dat heeft iedereen in zijn leven wel eens gehad. Een deel van de patiënten is daarbij extreem lang moe, maar dat verdwijnt wel weer. Dus de prognose, zoals we dat noemen, is goed. Je gaat er niet dood aan, je krijgt geen zodanige schade dat je in het ziekenhuis belandt, of dat er een orgaan mee ophoudt. Maar het is natuurlijk extreem invaliderend, als je dit hoort."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.