De Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt zich grote zorgen over de toename van aanvallen via het internet door landen als Rusland, China en Iran.

Alleen al in het laatste half jaar van 2016 zijn er vanuit die landen honderden aanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven geconstateerd, zegt AIVD-baas Rob Bertholee in een exclusief interview met EenVandaag. 

Bertholee: ‘Alleen al in het laatste half jaar hebben we enkele honderden pogingen gezien om bij iemand in de e-mail te komen, om bij een bedrijf in de bedrijfsgegevens te komen. Het is een wedstrijd om er bovenop te blijven zitten.’ 

Volgens Bertholee probeert Rusland via hackaanvallen zelfs door te dringen tot  geheime regeringsdocumenten. 

Bertholee: ‘Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie.  Het gevaar is tweeledig: het gevaar is dat zij zich bemoeien en beïnvloeden hoe ons parlement zou kunnen werken, of hoe onze overheid beslissingen neemt. Dat is de ene kant. De tweede kant is dat zij bedrijfsgeheimen, economische geheimen weghalen  en daarmee het economisch  verdienvermogen van het Nederlandse  bedrijfsleven aantasten.’

Het is voor de AIVD topman duidelijk dat vooral Rusland achter de hackpogingen zit. Maar stappen ondernemen tegen landen als Rusland is zinloos, aldus de AIVD topman. 

Rob Bertholee is vandaag te horen en te zien in zowel de radio- als tv-uitzending.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.