Albert Heijn moet onmiddellijk stoppen met het verkopen van zware pijnstillers. Dit stelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in EenVandaag. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om middelen als Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen. “De veiligheid van patiënten echt in gevaar.”

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM: “We hebben in Nederland meer dan 2000 vermijdbare sterfgevallen vanwege verkeerd gebruik van medicijnen. Daar horen middelen als Diclofenac en Naproxen bij. Deze pillen horen niet tussen het maandverband en de bokkenpootjes te staan.”

‘Patïenten zijn in gevaar’

Volgens Coolen van Brakel kunnen deze medicijnen zware bijwerkingen geven als maagbloedingen bij onjuist gebruik.  Om die reden zouden deze pillen alleen bij de drogist en de apotheek verkocht mogen worden waar persoonlijke voorlichting aan de klanten gegeven kan worden. “Albert Heijn moet deze middelen meteen uit de schappen halen, liever vandaag dan morgen. En als ze dat niet doen, dan is de politiek aan zet. De supermarkt schendt hier de wettelijke zorgplicht en brengt echt patiënten in gevaar.”

Volgens het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) onderschatten klanten vaak de risico’s van dit soort medicijnen. Directeur van het CBD Marten Hummel tegenover EenVandaag: “Wij vinden het belangrijk en ook onze verantwoordelijkheid om consumenten goed voor te lichten. Uit onderzoek blijkt dat de consument vaak slecht op de hoogte is van de bijwerkingen van dit soort medicatie. Goede voorlichting is daarom echt noodzakelijk. Het gaat hier om verantwoorde zorg.”

Coolen van Brakel vreest dat er echt ongelukken kunnen gebeuren als deze pijnstillers zonder toezicht in de winkel blijven liggen. “Wat je wilt voorkomen is dat het kopen van dit soort middelen een soort impulsaankoop wordt. Je wilt toch niet op je geweten hebben dat een verwarde jonge man straks een dodelijke hoeveelheid pillen in zijn mandje stopt en zonder iemand gesproken te hebben de winkel uitloopt.”

Jaarlijks 540 doden door pijnstillers

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat Diclofenac de meest gebruikte pijnstiller is met meer dan 1 miljoen gebruikers. In totaal slikken bijna 3 miljoen mensen dergelijke ontstekingsremmende medicatie. Deze pillen zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Per jaar sterven 540 mensen door het gebruik van deze middelen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. 

Het IVM is maandag een petitie gestart om Albert Heijn op te roepen de verkoop van deze risicovolle middelen te staken.

AH: lichten klanten voor via tablet

reactie
clock 05-02-2018 01:00

Albert Heijn laat in een reactie aan EenVandaag weten de klanten wel degelijk goed voor te lichten over deze middelen. “Albert Heijn heeft in 197 winkels in het schap met geneesmiddelen een tablet waarmee de klant meer informatie over de werking en het gebruik van geneesmiddelen kan vinden, of  via een audio- of videoverbinding advies op maat  van een gediplomeerd assistent drogist kan krijgen. In winkels waar de tablet niet aanwezig is, is op openingstijden altijd een (assistent) drogist aanwezig om klanten verantwoorde zorg te bieden. Iedere winkel staat uiteraard onder toezicht van een drogist."

Lees hier de volledige reactie van Albert Heijn:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.