Verzorgers en bezoekers van dierentuin Burgers’ Zoo werden gisteren plotseling opgeschrikt door een hoop lawaai en gebrul. Voor de ogen van het publiek beet mannetjesleeuw Thor daar gisteren een jonge leeuwin dood. Gewoon een onderdeel van de natuur, vindt menig. Volgens een presentator van RTV Gelderland zou de dood van de leeuwin ons immers aantonen dat de dierentuindieren nog steeds natuurlijk gedrag zouden vertonen. Lammert de Bruin checkte voor Feit of Fictie of dit klopt.

Of het gedrag van deze leeuw in kwestie puur uit agressie is geweest trekt Marie Jose Duchateau, gedragsbiologe aan de Universiteit Utrecht, echter in twijfel. Volgens haar kunnen er meerdere aspecten een rol hebben gespeeld in dit voorval: "Spelgedrag lijkt een beetje op vechten maar ze maken het gedrag niet af. Stel dat deze leeuwen aan het vechten waren, dan kan de man door zijn gewicht en het bijten iets feller zijn dan verwacht." Daarnaast komt agressiviteit naar haar idee over het algemeen ook niet vaak voor.

Wineke Schoo van Burgers’ Zoo denkt echter dat de leeuw wel agressief verdrag vertoonde: "Katachtigen zijn best pittig met elkaar. Ik denk niet dat dit spelgedrag is geweest. Dit was puur een man die achter een vrouw aanrende om haar op te jagen. Daarna brak er echt een gevecht uit." Volgens Wineke Schoo is dit normaal en natuurlijk gedrag: "Een aantal experts op gebied van leeuwen in het wild geven aan dat dit ook in wilde situaties kan gebeuren."

Feit of fictie

Twee verschillende antwoorden en daarom weten we niet zeker of er sprake is van feit of fictie. Agressief gedrag bij leeuwen is niet uniek, maar of dat valt onder natuurlijk gedrag blijft voor nu een raadsel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.