SP-fractievoorzitter Emile Roemer neemt woensdag afscheid van zijn werk in de Tweede Kamer. In Radio EenVandaag blikt hij terug op zijn politieke carrière. "Zelf heb ik dat al een klein beetje gedaan tijdens het kerstreces, maar echt loslaten blijkt niet altijd even makkelijk."

Roemer noemt zijn werk als politiek leider in zijn afscheidsspeech de mooiste hondenbaan die je je kunt wensen. "Het mooiste is dat je de eer hebt om volksvertegenwoordiger te mogen zijn. Dat je het vertrouwen krijgt van mensen en dat je het voor die mensen doet.  Het vertrouwen vragen is het grootste goed wat je aan iemand mag vragen en als je dat dan krijgt moet je daar zeer dankbaar voor zijn."

Voortdurend in de schijnwerpers

Toch vond Roemer het niet altijd even leuk in Den Haag. Dat hondenbaan slaat op de manier waarop het er soms aan toe gaat in Den Haag, aldus de voorman van de SP. "Je zit zeker als kopman of kopvrouw voortdurend in de schijnwerpers. Dat betekent dat je elke dag op je qui-vive moet zijn. Je bent ook altijd onderdeel van Haagse spelletjes. En je hebt altijd wel een keer dat er gedonder is in de partij. Dat bij elkaar zijn niet de mooiste momenten."

Roemer vindt het jammer dat hij de SP niet in een regering heeft kunnen krijgen. Ook de uitslag van de laatste verkiezingen liet dat niet toe. Roemer realiseerde zich in de zomer dat het een goed moment was om afscheid te nemen. "Op enig moment moet je realistisch zijn en moet je het stokje overgeven aan de volgende lichting."

'Nog niet klaar in 2012'

Terugkijkend denkt Roemer dat er altijd momenten zijn die je anders had willen doen. "In 2012 stonden we in de peilingen erg hoog. Op zo'n moment zie je wat dat allemaal te weeg brengt. We merkten toen wel dat Nederland daar nog niet klaar voor was, en dat wij er als partij ook niet klaar voor waren. Die momenten van toen zijn een enorme leerschool geweest die je als partij wel meeneemt."

Wat Emile Roemer vanaf woensdag, na zijn afscheid in de Kamer, gaat doen weet hij nog niet. "Ik ga heel snel op zoek naar werk. In welke rol is nog niet bekend. Het mooiste vind ik de publieke sector, waar je dienend kan zijn voor de samenleving en waar ik al die jaren voor geknokt heb."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.