Vrijwel iedere dag raakt iemand ergens ter wereld gewond of overlijd na contact met een landmijn. Twee Afghaanse broers, die in hun jeugd vaak hebben gezien wat een landmijn kan aanrichten, hebben nu een drone ontworpen waarmee ze landmijnen onschadelijk kunnen maken. 

Ze hebben een missie: binnen 10 jaar willen ze alle landmijnen opgeruimd hebben. Met de drone die ze hebben bedacht kunnen ze 20 keer sneller en 200 keer goedkoper landmijnen opruimen dan bestaande technieken. 

Mahmud en Massoud Hassani vluchtten als kinderen naar Nederland. Tijdens zijn studie in Eindhoven bedacht Massoud hoe je veilig en zonder mensenhanden in mijnenvelden kunt opereren: met een drone dus. Het begon als een (industriële) kunstvorm, een variant op Afghaans kinderspeelgoed. Aangevuld met een metaaldetector en een speciaal ontwikkelde drone kunnen mijnen veel efficiënter geruimd worden.

Ze presenteerden hun uitvinding al aan koning Willem-Alexander en Maxima, wonnen enkele prijzen en hun uitvinding wordt tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York. Inmiddels krijgen de broers aanbiedingen van ’s werelds grootste drone-ontwikkelaars. Na diverse tests gaan ze komend voorjaar voor het eerst met hun drone experimenteren in een echt mijnenveld.