Marc Dutroux, de meest gehate man van België, zit sinds 1996 vast. Hij heeft sinds die tijd slechts vier uur vrijheid gekend toen hij in april 1998 door de Ardennen dwaalde in de hoop te kunnen ontsnappen. Volgens zijn advocaat Dayez moet Dutroux het recht hebben vrij te komen. Het is volgens Dayez inhumaan iemand tot zijn dood gevangen te houden.

In het boek 'Pourquoi libérer Dutroux?' pleit advocaat Dayez dan ook voor vrijlating van zijn cliënt op termijn. Of dat nu inderdaad 22 jaar later gaat gebeuren? Rechtsgeleerde Verbruggen uit Leuven denkt van niet op dit moment, maar misschien over tien of twintig jaar wel. De misdaden van Dutroux zijn weliswaar meer dan twintig jaar geleden gebeurd, maar nog steeds zien velen hem als de Duivel of het Monster.

Vier uur vrijheid

23 April 1998 is heel België in rep en roer. De meest gehate man van het land is ontsnapt. Marc Dutroux weet te ontkomen aan zijn bewakers in het gerechtsgebouw van Neufchateau. Bij de Rijkswacht gaan alle alarmbellen af en worden massaal mensen vrij gemaakt om de bosrijke omgeving van Neufchateau uit te kammen.

Na vier uur zoeken wordt Dutroux aangehouden door een boswachter. België slaakt een zucht van opluchting. De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie (Vandelanotte en De Clerck) en de commandant van de Rijkswacht nemen de ontsnapping persoonlijk heel hoog op en nemen ontslag. 

Mishandeling en verkrachting

Twee jaar daarvoor, om precies te zijn 13 augustus 1996, werd Marc Dutroux tijdens een actie opgepakt. Heel het land ziet dan voor het eerst het gezicht van de man die zich schuldig heeft gemaakt aan wanstaltige misdaden. Zes dagen tevoren werden de ontvoerde meisjes Laetitia Delhez  en Sabine Dardenne in zijn huis ontdekt. Ze zaten opgesloten in een verborgen ruimte, werden verkracht, mishandeld en kregen nauwelijks te eten. Maar ze leefden gelukkig nog. Dat was niet het geval met de meisjes Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks. Zij zijn allen door hem misbruikt en vervolgens om het leven gebracht. Ook heeft Dutroux zijn handlanger Bernard Weinstein vermoord.

In elke stad, dorp en gehucht waren in die jaren de portretten te zien van de meisjes die hij had ontvoerd. Wie kan informatie verstrekken over deze kinderen was de bijna wanhopige oproep. Zijn vrouw Michele Martin en Michel Lelievre waren zijn handlangers. Dutroux is geen onbekende voor justitie. In 1989 werd hij veroordeeld voor de verkrachting van vijf minderjarige meisjes, daarbij toen ook al bijgestaan door zijn echtgenote Michele Martin. Hij kreeg toen dertien jaar en Martin vijf. In 1992 werden ze samen vervroegd vrijgelaten.

Handlangers eerder vrij

Dutroux ontkent iets van doen te hebben met de ontvoerde meisjes. Dan slaat Michel Lelievre door. Hij praat en de bal gaat rollen. Dankzij zijn informatie weet de politie de plekken te vinden waar de meisjes begraven liggen. Maar nog steeds blijft Dutroux alle verantwoordelijkheid afschuiven. Hij zegt slechts een radertje in een geheel te zijn. Maar welk ‘geheel’? Uiteindelijk blijkt dat alles uit de verziekte geest van Dutroux voorkomt. 

Op 22 juni 2004, na een proces van ruim drie maanden, worden Marc Dutroux, Michelle Martin, Michel Lelievre veroordeeld. Van een vierde betrokkene, de Belgische zakenman Michel Nihoul ontbreken bewijzen dat hij deel uitmaakte van de bende Dutroux. Hij krijgt vijf jaar cel opgelegd wegens drugsdelicten. Michel Lelievre wordt veroordeeld tot 25 jaar, het is zo goed als zeker dat hij over drie jaar op vrij voeten komt, Michele Martin krijgt 30 jaar. Zij is op 28 augustus 2012 onder voorwaarden vrijgekomen, en Marc Dutroux zit nog steeds vast in de gevangenis in het plaatsje Nijvel.

KIJK EN LEES OOK

De advocaat van Marc Dutroux, Bruno Dayez, wil met zijn boek “Pourquoi liberer Dutroux” (Waarom moet Dutroux vrij) een discussie uitlokken over het verouderde en zijns inziens aftandse gevangenissysteem. Het is volgens hem inhumaan dat de bekendste gevangene van het land geen zicht heeft op vrijlating. De advocaat is overigens na publicatie al meerdere malen met de dood bedreigd. Deze waren dusdanig serieus dat hij een tijd ongevraagd politiebescherming heeft gekregen. 

Hoe zit het in elkaar? Na 15 jaar kan elke gedetineerde in Belgie die levenslang heeft een verzoek indienen tot vrijlating. Bij mensen die meerdere delicten op hun naam hebben staan, en levenslang moeten zitten geldt 22 jaar als grens. De kindermoordenaar Dutroux zit nu 22 jaar in de cel, zonder enig zicht om ooit nog eens vrij rond te lopen. Vier jaar geleden is al een verzoek ingediend, maar werd toen afgewezen. Advocaat  Dayez broedt nu op een nieuw voorstel om Dutroux in 2021 uit de cel te krijgen. Of dit inderdaad gaat gebeuren is zeer de vraag. Een verzoek tot vrijlating wordt beoordeeld door vijf rechters die een unaniem besluit daartoe moeten nemen. En of dat gaat gebeuren….     

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.