ABN AMRO zegt duizenden Surinaamse Nederlanders die in Suriname woonachtig zijn de wacht aan. Ze moeten hun rekening daar opzeggen, als ze dat niet doen, dan doet ABN AMRO dat zelf voor ze. De bank wil, net als veel andere banken, zo min mogelijk met het land van Desi Bouterse te maken hebben. Maar wat zijn de effecten voor klanten met een Nederlandse bankrekening? 

De bank stopt de dienstverlening in 100 landen, in die landen maken 15.000 klanten gebruik van een ABN AMRO bankrekening. Suriname is één van deze landen.

Klant de dupe

Henry Carbiere Falls is ondernemer en was meer dan 30 jaar klant bij ABN AMRO, maar aan die tijd is nu een einde gekomen. Hij ontving enige tijd terug een brief waarin melding werd gemaakt van het beëindigen van zijn rekening met daarin een instructie hoe hij dat moet doen. De opheffing van zijn rekening is niet gunstig voor zijn bedrijf. “Suriname begint steeds meer financieel geïsoleerd te raken dus zaken doen vanuit Suriname wordt steeds moeilijker.” Hij moet op zoek naar een alternatief.

Surinaamse bank staat op omvallen

Pieter van Maele, oud Suriname-correspondent legt uit waarom het voor banken weinig interessant is om klanten in Suriname te hebben. “Desi Bouterse heeft sinds zijn aantreden in 2010 veel meer geld uitgegeven dan er binnenkwam. Dat heeft vooral sinds 2015 voor enorme financiële problemen gezorgd. Met onder andere een munt die de helft van zijn waarde is verloren.” Volgens Van Maele staat de Surinaamse bank zo goed als op omvallen. Surinamers die hun geld op een Surinaamse bankrekening hebben kunnen vaak geen kant op met hun geld, terwijl veel Surinamers op zoek willen naar een veilige plek om hun geld te bewaren. 

Oplossing zoeken

Robin de Jongh, directeur risico-management van ABN AMRO zegt klanten genoeg tijd te geven om op zoek te gaan naar alternatieven. Ook zou het mogelijk moeten blijven om pensioen en AOW te ontvangen in Suriname. De Jongh: “Als er echt iets heel specifieks aan de hand is dan vragen we de klant contact op te nemen met de bank en dan gaan we kijken naar de situatie en dan komen we er eigenlijk altijd wel uit.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.